Дијалог кључ за кандидатуру

Србија има добре шансе за статус кандидата у децембру, ако доследно испуни препоруку о дијалогу са Приштином и примени до сада постигнуте договоре, оцењују званичници и аналитичари у Бриселу. Ипак, неке чланице коначну одлуку донеће наредних недеља.

Уочи децембарског самита ЕУ,  кандидатура за Србију и даље је неизвесна. Резерве према кандидатури Србије посебно су јаке у Немачкој, где иду од кабинета Ангеле Меркел до парламента и Министарства спољних послова.

"У Немачкој постоји снажан осећај да је Србија пред избором, нико од ње не тражи да призна Косово, али мора да га третира као што је Западна Немачка третирала Источну Немачку, као државу коју не признајете, али прихватате њено постојање", рекао је Гералд Кнаус, директор Европске иницијативе за стабилиност.

Према његовим речима, ако Србија то не уради, отежава посао ЕУ на Косову, подрива њену спољну политику и ризикује да стално буде блокирана.

О томе говори и, додуше, незванични француско-немачки папир којим се од Србије у нормализацији односа са Косовом тражи знатно више него што је то у својој препоруци учинила Европска комисија.

Упркос томе, Србија има добре шансе за статус кандидата, ако се строго држи оног што стоји у препоруци, а то значи да до 9. децембра обнови дијалог са Приштином и започне примену оног што је већ договорено, рекли су за РТС високо позиционирани извори у Бриселу.

Наставак дијалога неизвестан

Међутим, наставак дијалога је још увек неизвестан, а Влада још није донела одговарајућу одлуку о примени договора о уступању копија матичних књига Косову. Ни договори о слободи кретања и катастру још увек се не примењују.

Званичници наклоњени кандидатури Србије кажу да би применом договора, повратком за преговарачки сто и евентуалним новим резултатом на следећој рунди дијалога, Београд одузео аргументе онима који разматрају блокаду кандидатуре.

Пољска као председавајућа најављује расправу о кандидатури најпре на Савету министара 5. децембра, а затим на самиту еверопских лидера 9. децембра.

"Верујем да ћемо у децембру моћи да одлучимо о статусу кандидата за Србију и преговорима за Црну Гору, иако још има проблема, а расположење међу чланицама је мешовито", рекао је Артур Харазим из Министарства спољних послова Пољске.

Деветог децембра то расположење биће преточено у коначну одлуку. Србија има још неколико недеља да га окрене у своју корист.

број коментара 21 пошаљи коментар
(понедељак, 14. нов 2011, 16:51)
anonymous [нерегистровани]

dijalog

Па онда омогућите дијалог, а не да подмукло направите неред на терену, а онда терате Србију да поспреми и пожурујете је на дијалог који константно минирате. Камо среће да ова наша власт једном престане да игра ту игру и супротстави се томе и каже да није крива и да други требају показати вољу, а на да ћутке прелази преко свега.

(понедељак, 14. нов 2011, 16:46)
anonymous [нерегистровани]

@@odgovor

Мало сте се збунили, јер садашња државна политика и јесте улазак у ЕУ.
Преиспитајте се.

(понедељак, 14. нов 2011, 15:02)
anonymous [нерегистровани]

preokret

Ma kakav preokret! Njima je uspeh ako mogu i cenzus da pređu.

(понедељак, 14. нов 2011, 14:58)
anonymous [нерегистровани]

iskreno

Nadam se raspadu "Inače stvara se IV Rajh"

(понедељак, 14. нов 2011, 14:54)
Marko [нерегистровани]

Hocemo EU!

Srbi hoce u EU! I treba ispuniti sve uslove jer je to jedina dobra alternativa danasnjoj politici.

(понедељак, 14. нов 2011, 14:21)
Dali [нерегистровани]

Kako?

Jel ta Evropa blesava, ili se pravi? Kako da nas ucenjuju dijalogom sa nekim ko nece daprica sa nama?

(понедељак, 14. нов 2011, 14:02)
Milan [нерегистровани]

Preokret

Dakle,Drašković i Jovanović su u pravu.
Na našoj političkoj sceni,od svih vladajućih i opozicionih stranaka i lidera,jedino su njih dvojica tačno objasnila kako stvari stoje.

(понедељак, 14. нов 2011, 13:51)
anonymous [нерегистровани]

eu

primice nas tek kad se raspadne EU

(понедељак, 14. нов 2011, 13:43)
bili [нерегистровани]

I ja

necu u EU

(понедељак, 14. нов 2011, 13:29)
anonymous [нерегистровани]

европска унија

Чуј овог Немца! Па како може Србија да подрива политику ЕУ према Космету када ЕУ и нема заједнички став према том питању! Али лепо је што се разоткрио и објаснио да ЕУ чине у ствари Немачка и Француска а остали су само икебане... Е па лепо господо али ако још нисте схватили, да кажем јасно и гласно, Срби неће у ЕУ!