Читај ми!

Кфор заузео барикаду на Јарињу

Припадници Кфора пробили су ноћас и заузели барикаду код Јариња. Приликом интервенције бачен сузавац. Срби поставили нову барикаду. Кфор саопштава да је циљ акције спречавање неовлашћеног прелаза границе.

12.00 - Кфор саопштио да је циљ јутрошње операције "спречавање употребе заобилазнице западно од Ибра за неовлашћен прелаз границе и ради контроле саобраћаја" на новом пункту. 

8.00 - Ситуација на северу Косова је мирна, али алтернативни путеви код Јариња/Руднице и даље су блокирани, јављају дописници РТС-а. 

5.15 - Двоје Срба који су били ухапшени приликом интервенције Кфора пуштени су после двочасовног задржавања, јавља репортер РТС-а Ана Манојловић.

4.30 - Председник општине Лепосавић Бранко Нинић каже да су припадници америчког Кфора без икаквог повода бацили сузавац и позваo грађане да остану мирни и да не одговарају на провокације.

Ноћас око 2 сата припадници Кфора пешице су прешли преко барикаде код Јариња и поставили бодљикаву жицу према алтернтивном правцу који води преко Руднице.

Приликом интервенције бачен је сузавац. Грађанима је на лицу места указана помоћ и испиране су им очи.

Срби су, након што су војници бацили сузавац, истоварили неколико камиона шљунка за нову барикаду, јавили су репортери Танјуга са места догађаја. Група Срба се потом разишла и налазе се на том путу, али удаљена неколико стотина метара.

Административни прелаз Јариње затворен је за саобраћај. Воз на релацији Краљево - Звечан након редовне контроле коју су обавили војници Кфора око 9.30, наставио је пут ка Звечану.

Команда Кфора је саопштила да је јутрос та мисија успоставила нови контролни пункт за проверу возила јужно од Капије један у близини Јариња као подршку Еулексу, а у исто време је блокирана и заобилазница око Капије један западно од Ибра.

Како се наводи у саопштењу, Кфор је заједно са Еулексом, почео са операцијом у циљу спречавања употребе заобилазнице западно од Ибра за неовлашћен прелаз границе и ради контроле саобраћаја на новом контролном пункту.

Административни прелаз на Јарињу технички је оперативан и спреман за употребу, наводи се у саопштењу.

"Кфор може да потврди изоловану употребу несмртоносног гаса при спречавању два камиона да угрозе безбедносне параметре новог контролног пункта, укључујући и особље Кфора и Еулекса на новом контролном пункту, око 4 часова ујутру", истакла је Команда Кфора.

Према наводима, Кфор је употребио "несмртоносни гас кратко, изоловано и оправдано". "Мисија Кфора је да очува безбедно окружење као и да осигура слободу кретања. Ова операција је у потпуном у складу са мисијом КФОР-а", наведено је у саопштењу.

Пре инцидента, војници америчког Кфора преко преводиоца у неколико наврата тражили су од окупљених грађана да се разиђу и иду кући.

Двојица Срба била су приведена у базу Кфора код Јариња на два сата, па су пуштена.

Председник општине Лепосавић Бранко Нинић рекао је да ће грађани са севера Косова наставити са мирним отпором против успостављања приштинских инстутуција на прелазима.

Нинић је указао да су припадници Кфора без повода употребили сузавац и додао да грађани не пружају отпор Кфору и другим међународним организацијама, него косовским институцијама.

Амерички војници Кфора блокирали су претходно и два алтернативна правца поред прелаза Јариње и реке Ибар, који воде од Лепосавића ка Рашкој.

Војници Кфора изашли су рано јутрос и из базе "Нотинг хил" крај Лепосавића са неколико возила на магистрални пут ка Косовској Митровици. 

Пре два дана, 7. новембра, припадници међународних снага, по договору са мештанима са севера Космета, прошли су возилима из правца Митровице до базе Кфора код Јариња да би заменили трансформатор. Кретање конвоја прошло је без инцидената.