Читај ми!

Косовски кључ за Европу

Статус кандидата известан, Србија добија додатне услове за почетак преговора, оцењују у Бриселу. Чланице ће, у децембру, осим извештаја Европске комисије, имати у виду и дијалог са Приштином и ситуацију на Косову.

Званичници и аналитичари у Бриселу сагласни су у оцени да ће за Србију бити предложен статус кандидата, али и да ће отварање преговора бити условљено испуњавањем додатних услова.

Када земље чланице коначно буду одлучивале у децембру, пред собом ће имати извештај Европске комисије, али ће у виду имати и дијалог Београда и Приштине, као и ситуацију на Косову и Метохији.

Комесар за проширење Штефан Филе ће 12. октобра отворити такозвани "пакет проширења ЕУ", са оценама за напредак у протеких годину дана. Добрим вестима може се надати Црна Гора, која очекује почетак преговора о чланству. Србија очекује статус кандидата, али датум за преговоре биће у овом тренутку, изгледа, превелики корак.

"Статус кандидата је минимум. Треба да буде предложен, јер га је Србија заслужила на основу реформи које је спровела. Надамо се да ће Комисија имати храбрости да предложи бар статус кандидата", каже Александра Стиглмајер, аналитичар Европске иницијативе за стабилност.

У Европској комисији процену донесе самостално, али свакако консултују и земље чланице, јер не желе да предложе нешто што нема шансе да буде прихваћено.

Комисија ће се зато задржати на препоруци за статус кандидата, али остаје питање да ли је сигурно да ће земље чланице ту препоруку прихватити.

"Има знакова да неке земље нису сигурне шта учинити са Србијом у децембру. Ипак, верујем да ће одлука бити позитивна за Србију, али ће зависити од унутрашњег развоја у земљи", рекао је Едуард Кукан, председавајући делегације за Западни Балкан Европског парламента.

"Убеђен сам да руководство Србије сада себи не сме да дозволи ниједну грешку", нагласио је Кукан. 

Европа не жели замрзнути конфликт

Посланик Европског парламента из партије Ангеле Меркел, Елмар Брок, каже да Европа не жели замрзнути конфликт на Косову и да је за Србију боље да га реши што пре, јер ће јој то олакшати приступ ЕУ. Брок, ипак, каже да су шансе за кандидатуру добре.

"Мислим да постоје добри изгледи да Србија постане кандидат у децембру, али није препручљиво да у том тренутку избије још једна криза на Косову", објаснио је посланик Демохришћанске партије Немачке Елмар Брок.

Истовремено, аустријски посланик Ханес Свобода рекао је да би било веома лоше да Србија, после свега што је урадила, не добије ни статус кандидата.

"Не треба од Србије тражити решење за Косово пре почетка преговора о чланству, то није реално. Треба да постигну практичне договоре са Приштином о неким отвореним питањима до тада, а решење треба наћи пре него што Србија уђе у ЕУ, што може трајати годинама", рекао је Свобода.

Дуго најављивани 12. октобар први је следећи корак на том путу.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се