Читај ми!

Позитивна очекивања од ЕУ

Очекујем да ће Европска комисија дати позитивну препоруку за наставак европских интеграција Србије, каже директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић. За ЕУ ће бити обесхрабрујуће уколико се дијалог Београда и Приштине не настави до децембра, наводи Делевићева

Директорка канцеларије за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да очекује да ће Европска комисија 12. октобра дати позитивну препоруку за наставак европских интеграција Србије.

Делевићева је, међутим, указала да ће, уколико се до децембра не настави дијалог Београда и Приштине, то бити обесхрабрујућа чињеница за чланице ЕУ које ће у децембру, на основу мишљења Комисије, одлучивати о европској будућности Србије.

"Очекујем позитивну препоруку. Надам се да ће у неком контексту бити поменути и преговори, али остаје да 12. октобра видимо на који начин", рекла је Делевићева.

Објашњавајући које се опције налазе пред Србијом, у односу на искуства других земаља, Делевићева је рекла да постоји могућност да Србији буде додељен само статус кандидата, да се додела датума преговора услови додатним захтевима, као и да се препоруче и статус и датум.

"Без обзира на оно што Комисија препоручи, биће наглашено да се очекује наставак реформских процеса, наставак дијалога Београда и Приштине, примена до сада постигнутог у дијалогу, али и достизање нових резултата у том дијалогу", рекла Делевићева.

Директорка Кнацеларије за европске интеграције наводи да ће се Комисија сигурно бавити питањима која су била део претходних извештаја, а која се тичу слобода кретања робе и људи на Косову и Метохији, односно питања царинских печата и административних прелаза, учешћа представника Косова у регионалим мултилатералним форумима, али и актуелном ситуацијом на терену.

Мишљење Европске комисије ће 12. октобра бити објављено у Бриселу, а потом уручено у Београду представницима Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво