Читај ми!

Француска против "немогућих услова"

Желимо да Србија уђе у Европску унију, али не и да јој се постављају додатни услови за добијање статуса кандидата, изјавио француски министар за европске послове Жан Леонети. Неопходан договор са Немачком по том питању.

Француски министар за европске послове Жан Леонети изјавио је у Београду да његова земља жели улазак Србије у Европску унију и да не жели да јој се постављају додатни услови за добијање статуса кандидата.

Леонети је рекао да између Француске и Немачке још постоје одређене разлике у нијансама по том питању и да ће се Француска потрудити да се у наредном периоду оствари консензус како Немачка пред Србију не би постављала "немогуће услове".

Леонети, међутим, није прецизирао о каквим је разликама реч у ставу између Француске и Немачке, али је рекао да се ради о "нијансама" и да су то две важне државе у ЕУ, због чега је потребно да се између њих оствари сагласност.

"Француска поздравља напредак Србије у борби против организованог криминала, против корупције и у области сарадње са Хашким трибуналом. Напори морају да се наставе како би се испунили сви услови на путу ка ЕУ, али битно је да заједничка воља постоји", рекао је Леонети.

Говорећи о односима Србије са суседима, Леонети је рекао да Француска "прати Србију на њеном путу ка ЕУ", али да не жели да коментарише те процесе већ само жели да се услови за наставак интеграција сагледају објективно, како не би дошло до тога да се постављају нови.

Једнаки услови за све

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да је саговорника информисао да Србија схвата да постоје услови који треба да се испуне на путу ка ЕУ, али да такође не може да прихвати услове који раније нису били договорени и који нису важили за остале земље.

Ђелић је рекао да Србија од Француске, која има јако значајну улогу у ЕУ, очекује помоћ у процесу добијања кандидатуре и, у перспективи, датума за почетак преговора. Он је додао да је задовољан што је у разговору са Леонетијем обавештен да неће бити нових услова.

Ђелић је рекао да очекује да до краја године буде ратификован Споразум о стратешком партнерству Србије и Француске, како би се покренули заједнички пројекти попут инвестиција или изградње метроа.

Он је, такође, најавио да ће бити размотрена могућност да се француској школи у Београду додели зграда која би била адекватнија потребама, како би даље развијала своје капацитете.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи