Читај ми!

Јарињски рашомон

Српске службе безбeдности приказале објективну слику која не указује директно ни на чију кривицу сукоба на Јарињу, каже министар одбране Драган Шутановац.

После тврдњи Вука Драшковића да српске власти крију од јавности шта се 27. септембра догодило на прелазу Јариње, министар одбране Драган Шутановац каже да су на седници Одбора за безбедност Скупштине Србије надлежне службе "приказале објективну слику која не указује директно ни на чију кривицу".

У сукобу на Јарињу повређено је шесторо Срба и, према наводима Стејт департмента, девет војника Кфора. Портпарол Кфора тог дана је најпре рекао да није било повређених, а касније да су повређена четири војника.

Вук Драшковић је у уторак, гостујући на Телевизији Б92, рекао да су службе безбедности члановима Одбора за безбедност пренеле све детаље о збивањима на Јарињу.

"Према информацији наших служби безбедности - њих цитирам... појављује се група организованих људи, не још народ који ће за њима доћи... камионом ударају у жицу, носе маказе да расеку жицу и насрћу на војнике Кфора", рекао је Драшковић.

Потом је, како тврди Драшковић, дошло до физичког контакта, гурања, и у том гурању је америчком војнику отета пушка, а тек тада су бачени сузавац и шок-бомбе.

Драшковић је још изјавио да су Брњак и Јариње под даноноћним видео-назором и да је НАТО "послао снимке и нашој страни".

Министар Шутановац је данас, одговарајући на питање новинара о постојању видео-снимка сукоба, рекао да нема сазнања да је Кфор Србији доставио снимке сукоба са Јариња, али да претпоставља да Кфор има снимке тих догађаја, као и да их он до сада није видео.

Слика није црно-бела 

"У Србији данас неопходна највећа храброст да би се рекло да истина није ни црна ни бела, већ да је негде између и да због тога Србија инсистира на мирном решењу и дијалогу", изјавио је Шутановац приликом данашње посете Чачку.

Медији се већ данима баве тиме шта је заправо речено на седници Одбора за безбедност.

Лист Блиц објавио је да су "српске обавештајне службе известиле скупштински Одбор за безбедност да су у сукобу с Кфором на прелазу код Јариња локалне Србе предводили шверцер са севера Косова Звонко Веселиновић и његова група од око двадесетак људи наоружаних ватреним оружјем".

Министарка правде Снежана Маловић каже да, уколико се докаже да је Веселиновић извршио кривично дело, неће бити заштићен.

"Нико није заштићен, па ни Звонко Веселиновић. Питање је доказа да би се ушло у судску процедуру, а ја сам сигурна да су наши надлежни органи – полиција, тужилаштво и суд – кадри да обаве тај посао", рекла је Маловићева новинарима.

Према њеним речима, уколико наши правосудни органи нађу довољно доказа, биће покренути кривични поступци против одговорних.

Представници косовских Срба и Министарства за Косово и Метохију навели су да је Кфор одговоран за инцидент, да је пуцао у народ бојевом муницијом и да су погођена чак и амбулантна кола. Затражили су независну истрагу о збивањима на прелазу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи