Читај ми!

Савет Европе о Балкану

На седници Парламентарне скупштине Савета Европе на којој је усвојена Резолуција о Балкану, шеф делегације Србије Драгољуб Мићуновић предложио је сазивање конференције о решавању статуса Косова и Метохије.

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је Резолуцију о политичкој ситуацији на Балкану, у којој је позвала све земље региона да теже помирењу. Шеф српске делегације Драгољуб Мићуновић предложио да се под покровитељством УН сазове конференција о решавању статуса Косова и Метохије. 

Кључни чиниоци те конференције би били Србија, власти у Приштини, Европска унија и Еулекс, наводи Мићуновић.

Мићуновић је рекао да би на таквој конференцији о решавању статусних питања Косова требало потом тражити и практична решења да би се изашло из сталне кризе.

Ту би морале да буду заступљене и чланице ЕУ које нису, исто као и оне које јесу, признале једнострано проглашену независност Косова, Кфор и Еулекс, а главни ауторитет би био Савет безбедности УН.

Уз статусна решења за Косово и север Косова тако би се онда дошло и до решења за локалне аутономије и друга питања.

Тиме се дошло до једног плана иза кога би била међународна заједница, уместо садашњих сталних криза и "свршених чинова", објаснио је Мићуновић, рекавши да би подстицај требало да дође из ЕУ.

У резолуцији скупштине Савета Европе о стању на Западном Балкану, позвају се све земље региона да теже помирењу и да развијају дијалог.

Хитна истрага о инцидентима

Резолуција позива становнике севера Косова на уздржаност и сарадњу са Кфором и Еулексом и тражи хитну и објективну истрагу инцидента на административном прелазу Јариње.

У резолуцији, чији је предлог сачинио председник Политичког одбора Парламентарке скупштине Бјерн вон Сидов, Београд и Приштина се позивају да наставе дијалог и пронађу мирно решење за север Косова како не би остао "црна рупа" на Западном Балкану и изван контроле обе стране.

Хитна расправу о политичкој ситуацији на Балкану одржана је на основу извештаја Вон Сидова о развоју ситуације на северу Косова и у БиХ, као и о недавним догађајима у Албанији, где је приведена крају дуготрајна политичка криза.

У резолуцији је оцењено да насилни сукоби на северу Косова блокирају напредак у дијалогу Приштине и Београда, уз посредовање ЕУ.

Кад је реч о БиХ, указује се на све негативне последице тога што није формиран Савет министара и изражава жаљење што нису спроведене неопходне реформе за припрему БиХ за прикључење ЕУ.

Политички лидери се позивају да без одлагања нађу решење за политички ћорсокак чиме се отвара перспектива европске интеграције земље и унапреди регионална сарадња.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи