Читај ми!

Косово – пут ка оспореној државности

Деловање Ахтисарија је било "најстрашнија једнострана дипломатска иницијатива", оцена је Џејмса Кер-Линдзија, писца књиге "Косово – пут ка оспореној државности на Балкану".

Британски експерт за међународне односе југоисточне Европе Џејмс Кер-Линдзи представио је у Београду своју књигу Косово – пут ка оспореној државности на Балкану, оцењујући да се међународна заједница није на одговарајући начин ангажовала по питању Косова.

Кер-Линдзи је деловање специјалног изасланика УН за Косово Мартија Ахтисарија назвао "најстрашнијом једностраном међународном дипломатском иницијативом", пошто је бивши фински председник, како је рекао, од почетка прејудицирао исход.

Према његовим речима и процес, који је водила преговарачка тројка, представници Русије, ЕУ и САД, Александар Боцан Харченко, Волфганг Ишингер и Френк Визнер, био је осуђен на пропаст пре него што је и почео.

Неке чланице Савета безбедности УН, попут САД, од почетка су заговарале независност Косова и то је уништило сваку шансу за преговоре", рекао је Кер-Линдзи, виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука и специјалиста за односе југоисточне Европе и источног Медитерана.

Европска унија сноси одговорност, јер од почетка није имала јединствено мишљење и приступ према Косову, што је довело до хаоса, нагласио је Кер-Линдзи говорећи о књизи која представља анализу косовског питања.

Кер-Линдзи је критиковао и Београд, јер није предузео довољно корака да објасни друге опције за решење питања статуса Косова.

Слободан Марковић, одговорни уредник у "Заводу за уџбенике", који је објавио књигу, на промоцији је рекао да је Кер-Линдзи желео да покаже да Косово није случај sui generis и да се не разликује од других сличних случајева широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво