Читај ми!

Барикаде на северу Косова

Полиција појачала присуство у мешовитим срединама у Косовској Митровици. На Србе у селу Зупче пуцано из ватреног оружја. Нема повређених. Срби ојачали барикаде на северу Косова, потпуно блокиран магистрални пут Косовска Митровица-Рашка.

22.15 - Појачано присуство полиције у мештовитим срединама у Косовској Митровици, рекао регионални портпарол КПС-а Бесим Хоти агенцији Танјуг.

18.00 - Протести морају остати мирни, а решење се мора тражити искључиво дијалогом, договор је представника Владе Србије и представника Срба са севера Косова.

16.28 - Министар Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Борислав Стефановић састали су се у Лепосавићу са представницима политичких структура Срба на Косову.

15.20 - На барикади код Лепосавића возила се пропуштају једном коловозном траком.

Ситуација на северу Космета је мирна, али напета. Присуство полиције појачано је у мешовитим срединама у северном делу Косовске Митровице, изјавио је регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти.

Хоти је прецизирао Танјугу да је полиција увела 24-часовне патроле у насељима Бошњачка махала, Брђани, и Микро-насељу, где поред Срба живе и Албанци.

Испред капије Суда у северном делу Косовске Митровице, Кфор је поставио један оклопни транспортер.

Око 19.30 колона возила специјалне војне полиције Кфора, у којој је било шест џипова и једно оклопно возило, дошла је из правца јужне Митровице до улазне капије Суда. Након краћег задржавања по два џипа кренула су у патролу улицама северног дела Косовске Митровице, док је оклопно борбено возило остало пред судом.

Док су Срби ојачавали барикаду у месту Зупче, чули су се пуцњи из суседног албанског села, потврђено РТС-у. Повређених није било. 

Након ове пуцњаве, Срби су недалеко од барикаде у Зупчу, поставили још једну барикаду на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће. На овом путном правцу, који води ка јужном делу Косовске Митровице, изручен је шљунак.

Срби ојачали барикаде 

Блокаде на путевима ка прелазима Јариње и Брњак, постављене су претпрошле вечери, а јуче су ојачане, пошто је Еулекс преузео те прелазе и на њих пребацио припаднике косовске царине и полиције.

Потпуно је блокиран магистрални пут Косовска Митровица-Рашка, а на барикади код Лепосавића возила се пропуштају једном коловозном траком.

На главном мосту преко Ибра, који дели јужни од северног дела Косовске Митровице, шљунком је ојачана барикада која је сада висока неколико метара.

На административном прелазу Мердаре, косовске царинске власти почеле су да издају дозволе за увоз робе из централне Србије, први пут од када је 20. јула Приштина забранила увоз.

На административном прелазу Мердаре од јуче је на територију Косова пуштено 27 камиона са робом из Србије, потврђено је Танјугу на овом прелазу. 

Шериф Хаволи, шеф царинске испоставе косовске царине на Мердару, рекао је да је реч о камионима који су превозили претежно жито, брашно и грађевински материјал. Ситуација је тренутно мирно, нема застоја ни гужви, а путнички саобраћај се одвија нормално.

Један камион, који је са Косова превозио отпадно олово, српске власти су вратиле, док је камион с материјалом за рециклажу пуштен у Србију и тај камион је, како је Хаволи рекао, пуштен јер је имао пратећа документа "паралелних институција са севера Косова".

Косовска министарка трговине и индустрије Мимоза Кусари Љиља најавила је да ће одлука о слободном увозу робе из Србије бити примењивана до понедељка, а онда је могућа поновна блокада уколико власти у Србији наставе са трговинском блокадом робе са Косова.

Косовске власти су 20. јула увеле ембарго на робу из централне Србије, а јуче је промет робе обновљен, применом плана за који Приштина тврди да се ослања на споразум Београда и Приштине из Брисела од 2. септембра, иако је том приликом договорен само изглед царинског печата, али не и начин на који ће функционисати прелази на северу Косова.