Читај ми!

Блокада северног Космета

Војници Кфора у 20 сати затворили административни прелаз Јариње. Срби блокирали пут Косовска Митровица-Рибариће. Барикаде са обе стране прелаза Брњак.

08.05 - Припадници Еулекса појавили су се нешто пре осам часова на административном прелазу Јариње, јавља извештач РТС-а.

23.20 - У месту Сочаница код Лепосавића заустављен конвој пољског контингента Кфора који се упутио ка бази "Нотинг хил".

20.30 - Срби камионима блокирали административни прелаз Јариње између Косова и централне Србије након што је тај прелаз Кфор затворио бодљикавом жицом.

20.20 - Хашим Тачи у обраћању својим сународницима, које директно преноси РТВ Косова, поручује да ће сутра, уз помоћ Кфора и Еулекса преузети Брњак и Јариње. 

20.15 - Срби блокирали пут Косовска Митровица-Рибариће у месту Зупче. Барикаде постављене и испред прелаза Брњак.

Припадници Кфора у 20 сати затворили су административни прелаз Јариње, јављају репортери РТС-а са Космета. Магистрални пут Косовска Митровица-Рибариће, вечерас су потпуно блокирали Срби на неколико локација у општини Зубин поток.

У месту Зупче на магистралном путу истоварени су балвани и онемогућено је кретање возилима у оба смера. На истом путном правцу барикаде су постављене и у месту Газиводе, где је на путу паркирани теретни камиони, јављају репортери РТС-а Сања Драгићевић, Јелена Никић и Коста Гарић.

На барикадама се окупио велики број људи, али ситуација је мирна.

Након што је Кфор бодљикавом жицом затворио прелаз Јариње, Срби су камионима блокирали прилаз том прелазу између Косова и централне Србије.

Око 19 часова Срби са севера Косова камионима су блокирали други административни прелаз, Брњак, и са једне и са друге стране административне линије.

Блокиран је и главни мост на Ибру у Косовској Митровици на коме се налазе велике количине шљунка.

На вечерашњој ванредној конференији за новинаре, која је директно преношена на Радио-телевизији Косова, косовски премијер Хашим Тачи најавио је да ће службеници косовске царине и полиције од сутра бити на прелазима на северу Косова.

"Сутра ће полицајци и цариници Косова, заједно са Еулексом и Кфором почети имплементацију оперативног плана за функционализацију граничних тачака један и 31. Могу вам рећи, да за разлику од прошлог, овог пута је оперативни план координиран са међународним институцијама на Косову и има пуну подршку САД и ЕУ", рекао је Тачи.

Представници српске заједнице најавили су раније данас тоталну блокаду свих путева на северу Косова, као одговор на најаву постављања приштинских цариника и полиције на административне прелазе Јариње и Брњак.

На основу ранијих одлука Кфора, оба прелаза су проглашена војним зонама до поноћи 15. септембра.

Председник Србије Борис Тадић, али и међународни званичници, упозорили су на опасност од једностраних потеза који би угрозили мир и стабилност.

Тадић је поручио да је Србија на време указала да једностране акције Приштине не могу допринети миру и стабилности као и решавању проблема између Срба и Албанаца.

Србија позива међународну заједницу да да сву подршку дијалогу и мирним и праведним решењима до којих се стиже договором, као и да спречи једностране акте насиља које најављује Приштина, рекао је Тадић.

Позив Србима на јединство

Патријарх српски Иринеј вечерас је у Косовској Митровици позвао Србе да остану на Косову и да буду јединствени.

"Дошли смо да вас подржимо и да вам покажемо да нисте сами, да сви заједно носимо бреме и крст који нам је Господ доделио, и да ћемо вером и молитвом доживети васкрсење", рекао је патријарх, који је у Косовској Митровици служио молебан за спас српског народа.

Савет безбедности Уједињених нација расправљаће иза затворених врата о стању на Косову на седници која почиње у вечерас у поноћ по средњоевропском времену.

У Приштини је данас боравио и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен који је, после састанка са косовским премијером Хашимом Тачијем, рекао да ће мировне снаге реаговати ако буду угрожени безбедност и мир на северу.

Расмусен је позвао све на Косову да наставе дијалог и истакао да "нема повратка назад" и да једнострани потези неће бити корисни.

Косовски премијер Хашим Тачи поновио је да ће план почети да се спроводи сутра, нагласивши да на северу Косова "нема реда, закона и правде".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи