Читај ми!

Конузин напустио форум

Руски амбасадор у Београду Александар Конузин напустио београдски безбедносни форум, пошто је био незадовољан током расправе. Бринете ли се за судбину својих сународника, упитао је Конузин негодујући што нико не поставља питања о актуелној ситуацији на Косову.

Амбасадор Русије у Београду Александар Конузин напустио је форум о безбедности, незадовољан током расправе. Конузин је критиковао остале учеснике, јер на панелу нико није покренуо питање слања косовских цариника на прелазе Брњак и Јариње.

"Збуњен сам. НАТО, Кфор и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на северу Косова и тиме прекрше свој мадат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а из публике на ту тему није постављено ни једно једнио питање. Има ли Срба у овој публици, бринете ли за судбину својих сународника", упитао је Конузин.

Подсетивши да ће за неколико сати Савет безбедности УН расправљати о том проблему, Конузин је рекао да ће Русија заједно са шефом српске дипломатије у Њујорку бранити интересе Србије. 

"НАТО и чланице ЕУ ће бити против ваших националних интереса, али имам утисак да је вас баш брига", рекао је руски амбасадор.

Конузин се осврнуо и на критике изнете током дебате, у којим је истакнуто да Русија искључиво дела на основу интереса.

"Реците ми које интересе су имали руски волонтери када су долазили да се боре са вама", упитао је Koнузин. "Русија има интересе. А ко их нема? Ми улажемо у вашу земљу, иако неки Срби желе да ставе вашу земљу под контролу. Имамо интересе, али се наши интереси поклапају са вашима".

Конузинов монолог прекинуо је модератор панела Иван Вејовда, на шта се руски амбасадор, после краће расправе, окренуо ка публици и упитао да ли може да настави да говори.

Пошто је то публика одбила, демонстративно је напустио салу.

Унија мора да настави са проширењем

Директор Директората за проширење ЕУ Стефано Санино рекао је на данашњем форуму да је Србија начинила у погледу испуњења реформи, регионалног помирења и сарадње са Хашким трибуналом је изузетан и то ће бити узето у обзир приликом доношења мишљења Европске комисије о додељивању статуса кандидата.

Према његовом мишљењу, процес проширења Уније мора да буде настављен - иако постоји разлика у степену напретка који су оствариле земље Западног Балкана.

Санино је нагласио да је Србија начинила изузетан напредак у испуњењу структурних реформи и да успешно ради на регионалном помирењу, јер је ниво сарадње који је Србија постигла са Хрватском или БиХ изузетан.

Подсетивши да је веома важно што је Србија испоручила последње хашке бегунце, Ратка Младића и Горана Хаџића, Санино је истако да су такви гестови "још један корак у правцу помирења у региону".

"Време је да се енергија усмери да се регион интегрише у ЕУ. Перспектива је на дохват руке", поручио је Санино.

Говорећи о регионалној сарадњи, која је и била тема првог данашњег панела Београдског безбедносног форума, Санино је рекао да је Бриселу у интересу да сарађује са "ширим регионом", а да паралено одржава билатералне контакте са поједничним земљама.

Санино се осврнуо на поруке које је на Форуму послао председник Србије Борис Тадић и оценио да су оне веома важне и да би сви требало да их узму у обзир - посебно када је реч о шансама које је регион пропустио 1989. године и позиву да се такав сценарио никад не понови.

ЕУ мора да, у важном тренутку за Србију, узме у обзир и да буде свесна напретка Србије, истакао је Санино, који учествује на Првом београдског безбедносном форуму.

Сарадња у региону кључ за ЕУ

Учесници министарског панела на регионалном форуму у Београду истакли су значај регионалне сарадње као кључа стабилности, али као основног чиниоца у процесу евроинтеграција.

"Регионална сарадња и стабилност кључни су чинилац за интеграцију Западног Балкана у ЕУ" , рекао је шеф мађарске дипломатије Јанош Мартоњи.

У обраћању учесницима скупа у Дому војске у Београду Мартоњи је додао да без регионалне безбедности нема ни глобалне безбедности, указавши на позитивна искуства Вишеградксе групе која окупља Чашку, Словачку, Мађарску и Пољску.

"Наш примарни интерес је настављање проширења ЕУ и регионална сарадња на Западном Балкану", рекао је Мартоњи. 

Шеф бугарске дипломатије Николај Младенов рекао је да је интерес Бугарске да сви њени суседи буду укључени у евроатлантске структуре.

Младенов је истакао и значај сарадње војски, подсетивши на недавне заједничке војне вежбе Бугарске и Србије. 

Младенов је указао да земље Западног Балкана имају заједничко културно наслеђе и да то треба знатно боље искористити.

Словачки државни секретар у Министарству спољних послова Милан Јежовица рекао је да земље региона треба да подржавају једна другу на путу ка ЕУ и додао да је Словачка у том процесу каснила за осталим земљама Вишеградске групе, али да је добијала њихову подршку.

Министар спољних послова Чешке Карел Шварценберг оценио је да је регионална сарадња важна јер се суседне земље суочавају са истим тешкоћама и истакао да се морају пошотвати интереси других.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво