Читај ми!

Напето на северу Косова

Припадници Кфора затворили административни прелаз Јариње. Од вечерас могућа тотална блокада свих путева на северу Косова као одговор Срба на најаве Приштине да ће послати царинике на прелазе. Блокиран главни мост у Митровици. Влада поручује да има стратегију за решење проблема.

20.05 - Кфор затворио прелаз Јариње. 

18.05 - Патријарх српски Иринеј служи молебан за спас српског народа на Космету у цркви Светог Димитрија у Косовској Митривици.

15.20 - Од вечерас могућа тотална блокада севера Космета, сазнаје РТС у српској заједници на северу покрајине. 

15.00 - Хашим Тачи потврдио да ће косовска влада сутра почети да спроводи план о распоређивању цариника уз сагласност Кфороа, Еулекса и земаља Квинте.

14.52 - Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен рекао је да ће Кфор реаговати ако буду угрожени мир и безбедност, али није прецизирао каква би реакција могла да буде. 

14.41 - Кфор појачава мере безбедности на Јарињу, тако што су развукли жицу и поставили вреће с песком, јавља Танјуг.

Стање на северу Косова је мирно, али напето, уочи дана када су приштинске власти најавиле заузимање административних прелаза.

Главни мост на Ибру, који дели Косовску Митровицу на северни српски и јужни албански део града, од поноћи је непроходан, јер су на средини изручене велике количине шљунка. Сви улази из јужног у северни део Митровице сада су блокирани.

Саобраћај на путу ка административном прелазу Јариње кроз Лепосавић одвија се једном коловозном траком због барикаде која је постављена у том месту. Поред барикаде истакнут је, поред застава Србије, и натпис "Стоп Тачијевом насиљу".

На прелазу Јариње пролаз контролишу припадници немачког контигента Кфора који, уз контролу, пропуштају возила и аутобусе.  На путу ка Лепосавићу готово све бензинске пумпе истакле су натпис "нема горива".

Председник Кризног штаба и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић позвали су грађане на мир и на достојанствене протесте због најаве доласка косовских цариника на прелазе на северу Косова.

"Сутра ће сви ученици, њихови наставници и сви остали радници на северу Косова бити на својим радним местима и током дана укључити се у мирне протесте", рекао је Недељковић и додао да ће барикаде бити појачане.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић не очекује да ће се било шта драматично десити на северу Покрајине, али додаје да ће Срби са севера будно пратити све што се буде дешавало и биће спремни да реагују.

Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић упозорио је да би довођење албанских цариника угрозило виталне интересе и опстанак Срба на северу Покрајине, али и нагласио да су Срби одлучни да "остану и издрже притисак, као што су чинили протеклих 12 година". 

Ивановић је критиковао политику коју води Београд, оцењујући је као "лошу" и "недржавотворну" и позвао све институције Србије и политичке партије да се искрено боре за интересе државе.

Патријарх српски Иринеј служио је молебан за спас српског народа на Космету у цркви Светог Димитрија у Косовској Митривици.

Синод Српске православне цркве упутио је писмо председнику Борису Тадићу у коме тражи да спречи "надолазећу трагедију" и сачува српски народ на Косову.

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изјавио је да Србија настоји да спречи Приштину да сутра преузме административне прелазе Брњак и Јариње на северу Косова, а ако се то деси одговориће дипломатско-правним и политичким средствима.

Кфор спреман да реагује

У Приштини је данас боравио и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен који је, после састанка са косовским премијером Хашимом Тачијем, рекао да ће мировне снаге реаговати ако буду угрожени безбедност и мир на северу.

Расмусен је позвао све на Косову да наставе дијалог и истакао да "нема повратка назад" и да једнострани потези неће бити корисни.

Косовски премијер Хашим Тачи поновио је ће план почети да се спроводи сутра, нагласивши да на северу Косова "нема реда, закона и правде".

"Ми се нећемо повући пред илегалним и криминалним структурама које држе као таоце 40.000 српских грађана. Ми желимо да понудимо наш сервис свим грађанима да бисмо их ослободили панике и претњи ових криминалних структура. Ми желимо да они изаберу своје представнике што би нас навело да инвестирамо у сва поља и побољшамо живот", рекао је Тачи.

Косовски премијер састао се данас и са амбасадорима земаља "Квинте" у Приштини (Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД), а у саопштењу, које је после састанка дато из америчке амбасаде, наводи се да "Квинта" даје пуну подршку "територијалном интегритету и суверенитету Косова, укључујући и његов северни део".

Владин одговор на кризу

Раније данас, директор владине Канцеларије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић рекао је да Влада и државни врх Србије имају стратегију за случај да Приштина сутра постави косовску полицију и царину на Брњак и Јариње.

"Стратегија ће", појаснио је Михајловић, "ићи у два правца", од којих је један дипломатска активност, а други спречавање инцидената на терену.

"Дипломатска активност одвијаће се кроз расправу у УН, а Влада и Министарство спољних послова су на сталној вези са ЕУ, УН и НАТО", рекао је Михајловић РТС-у.

"Други правац су активности функционера из Владе, Министарства за КиМ и локалних самоуправа који ће на терену настојати да спрече сваки могући инцидент и сачувају колико је то могуће мир на северу Косова", најавио је Михајловић.

Михајловић је рекао да се нада да неће бити ескалације проблема, мада Срби са севера Косова најављене потезе Приштине сматрају провокацијом, док је, како је оценио Михајловић, за Хашима Тачија то "велика авантура која би могла да се заврши горе него она коју је покренуо летос".

"Циљ најављене акције Приштине је", каже Михајловић, "да потпуно промени дневни ред дијалога Београда и Приштине, да измени стање на терену и да се касније то тако измењено стање сматра као фактичко."

Михајловић је рекао да је највећа одговорност на међународној заједници, на мисијама које имају мандат УН на КиМ, а које су, како каже, летос показале пристрасност током кризе на северу КиМ.

Еулекс: Могуће затварање прелаза

Заменик шефа мисије Еулекса Енди Спаркс рекао је да ће царина Еулекса и косовских власти на Брњаку и Јарињу бити успостављена 16. септембра, а да ће новац од царине убирати Еулекс.

"Београд је за то знао, и нико не би требало да буде изненађен", рекао је Спаркс за Франкфуртске вести.

Спаркс каже да би у случају најављених блокада Кфор и Еулекс могли да процене да је неопходно затварање прелаза, што, како каже, није у интересу грађана.

"Европска унија је у континуитету била, и наставиће да буде, у сталном контакту са српским партнерима, на свим нивоима. И овај корак имплементирања споразума постигнутог током дијалога не би требало да буде изненађење ни за кога. ЕУ у потпуности разуме забринутост српске стране, али позива све да се понашају одговорно", навео је Спаркс.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво