Читај ми!

УН без решења за север Косова

Савет безбедности УН поново дубоко подељен око стања на Косову. Русија упозорила на опасност најављене акције Приштине. Француска оптужила Београд да фабрикује кризу. Јеремић: Несагледиве последице упада на север Косова. Хоџај: Не мрдамо са граница.

03.00 - Русија је желела да спречи избијање насиља на северу Косова... Предложили смо да Савет изда једноставно председничко саопштење, рекао је Виталиј Чуркин, рекавши да су то одбациле западне државе. 

02.52 - Завршена седница Савета безбедности. Вук Јеремић рекао да најављену акцију Приштине не подржава ни Савет безбедности ни генерални секретар УН.

02.36 - Русија четири пута узимала реч током седнице Савета базбедности. Француска оптужила Београд да вештачки изазива кризу. 

02.30 - Енвер Хоџај је рекао да ће косовски цариници бити распоређени на прелазима Јариње и Брњак. "Тамо смо 25. јула отишли мирно и никада их нећемо напустити", рекао је Хоџај. 

02.00 - Вук Јеремић упозорио је на седници Савета безбедности УН да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 часа Приштина упасти на север Косова, што ће имати несагледиве последице по читав регион.

01.00 - Заменик шефа мировних операција УН, Едмон Муле позвао стране на Косову да се уздрже од насиља, наставак расправе у Савету безбедности иза затворених врата. Мулет навео да ће се царине плађати у јужном делу Митровице.

Најмоћније тело светске организације није успело да пронађе заједнички језик поводом најава Приштине да ће, касније данас, поставити царинике на административне прелазе на северу Косова, продубљујући, на тај начин, јаз међу различитим тумачењима споразума о царинским печатима постигнутом пре две седмице.

Пуна два часа дугу расправу отворио је други човек мировних операција УН, дипломата из Гватемале Едмон Муле који је позвао стране да се уздрже од насиља и објаснио детаље плана о распоређивању Еулекса на административне прелазе.

Муле је рекао да се, према том плану, царине неће наплаћивати пре јужног дела Косовске Митровице. "Разумели смо да друга питања везана за царину, укључујући и постављање контролних пунктова на два прелаза на северу, нису била су била предмет споразума", навео је Муле.

Заменик шефа мировних операција УН је, описијући тренутну ситуацију на Косову, подсетио на најаве Приштине да ће 16. септембра довести своје царинике на админстративне прелазе, и прецизирао да ће, уз Еулекс полицију, на сваки прелаз доћи по један косовски цариник и по један полицајац.

"Спровођење ових планова могло би да доведе до заоштравања ситуације на терену, угрози стабилност и доведе до избијања насиља", оценио је Муле. "УНМИК ће наставити да ради са обе стране да се избегне нова криза, и очекујемо да обе стране покажу пуну приврженост дијалогу, а не једностраним акцијама и употреби силе.

Русија критикује Бан Кимуна 

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин је, поново, критиковао генералног секретара УН Бан Кимуна због чињенице да још увек није именован нови шеф УНМИК-а, наводећи да је то. очигледно резултат притиска запада, као "Уосталом и изјава о Сирији коју је дао неколико сати раније", пренели су Интернет порталу Радио-телевизије Србије дипломати који су присуствовали седници.

Јеремић: Несагледиве последице акције Приштине

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић истакао је да Савет безбедности није подржао једностране кораке које је најавила Приштина.

"Извештај специјалног изасланика генералног секретара УН дошао је као хладан туш Приштини", рекао је Јеремић за РТС.

Према његовим речима у извештају је наведено да постоји опасност од озбиљне нестабилности покрајина.

Јеремић упозорио је на седници Савета безбедности УН да ће, уколико се не предузме хитна и одлучна акција, за мање од 24 часа Приштина упасти на север Косова, што ће имати несагледиве последице по читав регион.

Шеф српске дипломатије је оценио да ће најављена операција Приштине имати значајне безбедносне и политичке последице за читав регион и да ће продужетак дијалога бити "озбиљно поткопан, као и спровођење онога што је досад договорено".

"Позивамо све становнике покрајине да се уздрже од насиља", рекао је Јеремић.

Србија, поручио је он, жели да веома јасно стави до знања да неће прихватити никакву кривицу за последице онога што је најављено за 16. септембар.

"Било шта да се деси, одговорност мора пасти искључиво на оне који планирају да изведу ову лоше замишљену операцију", навео је Јеремић.

Хоџај: Не мичемо се са граница

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај је рекао да су косовски полицајци 24. јула на прелазе на северу Косова "дошли мирно", као и да немају намеру да се одатле више икада померају.

Наступ Енвера Хоџаја пред новинарима после седнице Савета безбедности пратио је и мањи дипломатски сукоб са руским амбасадором при УН Виталијем Чуркином, који је косовског министра покушао да спречи да говори, наводећи да представници Приштине у УН могу да говоре само у пратњи званичника УНМИК-а.

Хоџај се није обазирао на Чуркинове замерке, али је оптужио Београд да изазива насиље.

"Косовска полиција иде на границе међународно признате државе", рекао је Хоџај.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи