Читај ми!

Блокаде на северу Косова

Колона Кфора, која је пуна два часа била блокирана код Звечана, вратила се јужно од реке Ибар, после преговора представника тих снага са локалним Србима. Срби на северу Косова протестују због најаве да ће косовска полиција и цариници преузети контролу на прелазима на северу Косова.

01.40 - Представници Кфора саопштили да ће конвој, који је неуспешно покушао да стигне до Јариња, поново кренути на задатак током дана. Циљ акције је смена војника на том прелазу, јер се Американци ту налазе већ осам седмица. 

01.05 - Конвој Кфора који је био блокиран код Звечана вратио се у базу после преговора са представницима Срба са севера Косова. Срби затражили да Кфор, одмах, одблокира алтернативне путне правце.

23.06 - Мештани Звечана око 22.15 зауставили колону возила Кфора која је кренула према прелазу Јариње.

Преговори представника Кфора и локалних Срба окончани су један час после поноћи, након  чега се колона од двадесетак возила Кфора која је неколико сати провела "заглављена" на барикади код Звечана, вратила у базу јужно од реке Ибар. 

Колона Кфорових возила заустављена је око 22.15, у Звечану, пошто је немачким војницима пут препречило неколико теретних камиона и аутобуса. Припадници Кфора су имали намеру да преко Звечана иду према Лепосавићу, односно према административном прелазу Јариње.

Током преговора, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић и четворица председника северних косовских општина су од Кфора затражили да одмах деблокирају алтернативни путни правац Бањска–Нови Пазар преко села Извор.

Деблокада овог пута била је и, како се чини, кључни захтев представника Срба, који су запретили да ће у среду блокирати све путеве на северу Косова и, истовремено, спречити кретање припадника Кфора.

Препреке у северном делу Косовске Митровице посетављене су касно нођас на путу између Звечана и Косовске Митровице, као и у близини такозваног источног моста. Саобраћај се на тим местима одвија једном коловозном траком.

Мештани Лепосавића, такође, су обновили барикаде. Затворена је једна трака, а циљ блокаде је спречавање евентуалног покушаја Кфора да на административни прелаз Јариње пребаци контејнере за потребе царине.

Слична ситуација је и на путном правцу Косовска Митровица–Рибариће, у Општини Зубин Поток.

Власти у Приштини су најавиле да ће 16. септембра косовски полицајци и цариници, уз Еулекс и Кфор, преузети административне прелазе Јариње и Брњак.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво