Косовски цариници на прелазима!

Након истека споразума са Кфором, 16. септембра, косовске власти планирају да заузиму административне прелазе. Други човек владе у Приштини Хајредин Кучи рекао да се о плану разговара и са "међународним партнерима", што је потврдио и Еулекс. Београд обавештен о доласку цариника, рекао Ивица Дачић.

Заменик премијера косовске владе Хајредин Кучи изјавио је да Приштина има план за 16. септембар, дан после истека споразума са Кфором, за када је најављено да ће косовски цариници доћи на прелазе на северу Косова.

"Ми смо припремили оперативни план, који је веома конкретан и о којем се разговарало са међународним партнерима. Верујем да ће се тај план сада остварити", рекао је Кучи за дневник Коха диторе.

Кучи је навео да је косовска влада свесна тешкоћа на преузимању контроле на северу Косова, али да је уверен да ће се то, ипак, догодити. Реализација оперативног плана почеће 16. септембра, али ће он бити остварен када за то буду створени услови, рекао је Кучи.

"Ми знамо да је то дуг и тежак процес, али смо убеђени у наше капацитете и међународну подршку и овластићемо органе безбедности, остварићемо наш суверенитет и ми ћемо гарантовати ред и законитост", изјавио је Кучи.

У међувремену, из Еулекса је потврђено да се са косовском владом утврђују појединости плана о имплементацији договора о царинском печату, постигнутом током дијалога у Бриселу. Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић навела је да је потребна уобичајена царинска контрола "да би се заштитила заједница".

"Конкретне појединости су још увек у фази разраде, имајући у виду да је Косово јединствена царинска зона", прецизирала је Гудељевићева.

Уочи истицања договора Кфора, Приштине и Београда, постигнутог у августу, према којем међународна војна мисија треба да обезбеђује прелазе 1 и 31 до 15. септембра, из Београда поручују да су једнострани потези власти у Приштини неприхватљиви.

Упозорења српских званичника Приштини да не предузима једностране потезе, заменик председника косовске владе Кучи одбацио је рекавши да се "Србија не пита" за косовску територију. "Она (Србија) је суседна земља и ми је позивамо да се не меша у унутрашње ствари Косова и да не врши неку врсту агресије", рекао је Кучи.

Представници Владе Србије наводе да се у Бриселу 2. септембра није разговарало о томе ко ће контролисати прелаза Брњак и Јариње после 15. септембра. Београд и косовски Срби против су тога да на прелазе дођу косовски цариници, а грађани на северу Косова почели су серију
протеста због најава из Приштине.

Пуна контрола и наплата царина

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да обавештење Еулекса значи пуну контролу на прелазима и наплату царине која ће ићи у буџет Приштине.

Од 16. септембра на прелазима ће бити један косовски цариник, два полицајца Еулекса и представник Кфора, изјавио је Богдановић и додао да ће Еулекс задржати водећу улогу, али да начин на који је све то урађено "не служи никоме на част".

Према његовим речима, сва роба која се царини мораће да прође контролу на административном прелазу Мердаре.

Прелаз Брњак биће први отворен 16. септембра, док ће прелаз Јариње касније бити стављен у функцију. 

Београд и српска заједница желе да проблем реше мирним путем, навео је Богдановић замеривши Еулексу што се није заступао обе стране већ се наклонио косовској.

"Албанци су добили све што су тражили, док су Срби све изгубили. Мислим да српска заједница на Косову не може имати овакав третман код Еулекса и Кфора", рекао је министар.

Богдановић је упитао чему преговори у Бриселу, ако је и договор о прелазима, који је постигнут током лета, "пао у воду".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво