Индонезија поштује интегритет Србије

Амбасадор Индонезије у Србији Мухамед Абдулах Далимунте изјавио гостујући на РТС-у да та земља поштује међународно право и интегритет Србије. Постоји велики потенцијал за економску сарадњу две земље, истиче амбасадор.

Дипломатски представник Републике Индонезије у Србији Мухамед Абдулах Далимунте изјавио је да Индонезија поштује међународно право и интегритет Србије и све кораке које је наша земља предузела у тражењу мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Далимунте је, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, рекао да се сваки проблем мора решити на мировни начин, да се мора поштовати Резолуција Савета безбедности УН 1244 о Косову и да је потребно сачекати одлуку Међународног суда правде о Косову.

Амбасадор је истакао да је током две и по године боравка у Србији увидео да постоји велики потенцијал за економску сарадњу двеју држава, који је потребно искористити, подсетивши да Србија увози из Индонезије производе у области технологије, а Србија у Индонезију артикле у домену војне индустрије.

Далимунте је навео да се из Индонезије највише увози текстил, обућа и неколико зачина, али да та држава има још много тога да понуди и да се у будућности из Индонезије може још много тога увести у Србију.

Амбасадор је најавио да је највећи трговински сајам у Џакарти у октобру прилика за српске привреднике да посете и упознају се са потенцијалима које може да понуди Индонезија.

Између Србије и Индонезије, у којој живи више од 230 милиона становника, у којој се говори 300 дијалеката и има 17.000 острва и пет религија постоје традиционално добри и пријатељски односи, а економска размена се непрекидно повећава и више од 50 младих из Индонезије завршило је студије у Србији.

Индонезија нуди стипендије у области плеса и језика у оквиру програма који постоји већ пет година и једногодишње школе завршило је више од 20 студената из Србије, од којих су неки продужили школовање и магистрирали у Индонезији.

Индонезија није признала самопрокламовану независност Косова, а почетком педесетих година прошлог века Југославија је са Индонезијом и другим државама била оснивач Покрета несврстаних.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 15. авг 2009, 14:42)
diplomata [нерегистровани]

slicnosti i razlike - zamka za brzoplete

Njima niko nista nije ukrao. Indonezija posle svih problema, oruzanog sukoba i teskih pregovora sama priznala nezavisnost Istocnog Timora, tako da je Itsocni Timor danas sasvim regularno, legitimno i legalno nezavisna drzava i stoga, nema vise nikakvih problema niti smetnji u njegovom razvoju kao samostalne drzave. Takodje ne postoji vise ni problem legalnosti te nezavisnosti niti problem priznavanja iste. Problem sa Kosmetom je dijametralno suprotan i Srbija ne priznaje "kosovsku nezavisnost", upravo zato Indonezija i podrzava stav Srbije, jer je zastupala isti stav po pitanju Istocnog Timora u svoje vreme: jednostrano proglasena nezavisnost je NELEGALNA, resenje se moze postici samo PREGOVORIMA i DOGOVOROM, a nezavisnost moze biti legalna samo ako je prethodno maticna drzava prizna.

(петак, 14. авг 2009, 13:18)
anonymous [нерегистровани]

Indonezija

Bravo Indoneziji. I njima su Amerikanci ukrali i odvojili Istocni Timor.

(петак, 14. авг 2009, 12:59)
anonymous [нерегистровани]

u indoneziju na odmor!

samo da je malo blize. ali ako bi neke low cost avio kompanije usle u srbiju, sto da ne. verujem da nisu skuplji od hrvatske, a ocigledno je da nas vise cene i vole...
postovanje za indoneziju!

(петак, 14. авг 2009, 12:23)
anonymous [нерегистровани]

свака част

Индонежани су паметан народ.Нису као на пример Бугари ,да гледају своје ситне интересе,од којих никад неће имати користи.

(петак, 14. авг 2009, 11:55)
anonymous [нерегистровани]

komentar

To sto Indonezija ne priznaje Kosovo je veoma vazno za nasu zemlju

(петак, 14. авг 2009, 11:40)
Stuttgart [нерегистровани]

Thank you

Thank`s to Indonesia

(петак, 14. авг 2009, 10:58)
Miroslav [нерегистровани]

veoma vazno

Indonezija je imala veliki pritisak Amerike da kao najveca muslimanska zemlja prizna Kosovo. Ako je ovo zvanicni stav Indonezije, to je veoma vazno za nasu diplomatiju. Takodje, trgovinsku razmenu bi trebalo povecati, to je zemlja sa velikim potencijalima.

(петак, 14. авг 2009, 10:45)
Moca [нерегистровани]

Bravo za Indoneziju

Svaka vam cast.Tako treba