Читај ми!

Усвојена Декларација о Косову

Скупштина Србије, после вишечасовне расправе, усвојила Декларацију о КиМ, којом тражи заштиту Срба у Покрајини и поштовање Резолуције 1244.

Посланици Скупштине Србије, после вишечасовне расправе, већином гласова усвојили Декларацију о Косову и Метохији, којом тражи заштиту Срба у Покрајини и поштовање Резолуције 1244.

За текст Декларације, од 207 присутних, гласао је 181 посланик. Подршку декларацији дали су посланици групе владајуће већине "За Европску Србију" и посланици СНС-а, Нове Србије и Српске Радикалне Странке. Посланици Либерално-демократске партије, ДСС-а и посланик Риза Халими били су против.

Четири посланика Савеза Војвођанских Мађара била су уздржана и два нису гласала.

У Декларацији осуђује се свако насиље и позива да се криза настала једностраним актом Приштине реши мирним путем.

Декларације Скупштине Србије о КИМ

Скупштина констатује да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену, изврше додатни притисак на Србију и суштински пониште Резолуцију 1244 УН.

Поједине Међународне мисије на КиМ, на основу одлука, или уз овлашћење УН, крше статусно неутралне оквире поверене Резолуцијом 1244 и пратећим актима. Тиме су непосредно угрожени опстанак српског становништва и интереси Србије на КиМ.

Скупштина захтева од Владе да предузме мере, како би све статусно неутралне мисије на КиМ поштовале Резолуцију 1244.

Најбољи начин за постизање компромиса у складу са принципима међународног права јесте дијалог Београда и Приштине, уз посредовање статусно неутралних медијатора којима су мандат повериле Уједињене нације.

Народна скупштина позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога Београда и Приштине. Скупштина обавезује Владу Србије да од међународних мисија захтева да не дозволе једностране активности привремених институција у Приштини којима су угрожени мир, стабилност и могућност компромиса.

У свим околностима које би могле да наступе, заштитити животе и имовину, права и слободе грађана Покрајине, посебно српског и неалбанског становништва.

Народна скупштина обавезује Владу и да донесе конкретан и свеобухватан план мера за случај погоршања стања на Косову и Метохији.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво