Читај ми!

Без договора Београда и Кфора

Административне прелазе Брњак и Јариње до даљњег ће контролисати Кфор, рекао командант Билер после састанка са представницима Владе. Стефановић: Исход разговора лош, Кфор излази из оквира резолуције 1244. Наставак преговора сутра. НАТО прогласио Барњак и Јариње забрањеним војним зонама.

00.20 - Кетрин Ештон осудила је употребу силе, позвала на наставак дијалога и најавила скори долазак посредника Роберта Купера у регион.

23.30 - "Блокираћемо све путне правце на северу, у трајању од 24 часа. Уколико покушају да разбију блокаде, ми ћемо својим телима штитити барикаде", рекао председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

19.21 - НАТО прогласио Брњак и Јариње забрањеним војним зонама. У случаје потребе - употреба бојеве муниције.

18.42 - Стефановић: Исход тешких разговора лош, настављамо сутра. Кфор излази из оквира Резолуције 1244. Неко из међународне заједнице покушава да подржи одлуке Приштине.

18.32 - Шефови немачке и британске дипломатије Гвидо Вестервеле и Вилијам Хејг изјавили да су дубоко забринути због насиља на Косову, позвали су на наставак дијалога, али и на "поштовање територијалне целовитости Косова".

17.29 - Кфор остаје на прелазима Јариње и Брњак. Састанак представника Владе Србије и команданта Кфора завршен је после четири сата.   

16.26 - Српски производи не улазе на Косово, чак ни преко прелаза на северу, тврди косовска царина.  

15.45 - Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи изјавио је да ће бити покренута истрага у вези са паљењем прелаза Јариње на северу Косова.

15.43 - Влада Србије усвојила је закључак да се појача комуникација МУП Србије и Еулекса и Војске Србије и НАТО-а на Косову.

15.19 - Скупштина Косова усвојила је резолуцију којом обавезује косовску владу да оствари уставну власт на целој територији земље. Покрет Самоопредељење затражио увођење ванредног стања.

15.00 - Косовски премијер Хашим Тачи поручио је на ванредној седници косовског парламента, да ће "по сваку цену" на северу Косова и Метохије бити успостављен ред и закон.

Кфор контролише прелазе Брњак и Јариње и остаће ту све док буде потребно, рекао је командант Ерхард Билер после преговора са представницима Владе Србије, Борком Стефановићем и Гораном Богдановићем у Зубином Потоку.

Билер је рекао да одговорни за убиство полицајца РОСУ и за паљење прелаза Јариње морају одговарати. Према његовим речима, припадника РОСУ нема ни на Јарињу ни на Брњаку.

Шеф преговарачког тима Борко Стефановић рекао је за РТС да је исход разговора лош. "Нисмо успели да се померимо са позиције на којима смо били до сада, пошто је Кфор потврдио да има налог да изврши команде из Приштине, што значи постављање царине Косова", рекао је Стефановић.

"Апеловали смо на Кфор, као јединог саговорника уз Еулекс, да се овај проблем реши. Тражимо од међународне заједнице да се ситуација врати на ону каква је била раније", рекао је Стефановић нагласивши да је важно да грађани остану мирни и да се не сукобљавају са Кфором.

"Шансе за позитиван исход су мале, нарочито након јучерашњег паљења прелаза. Нисмо довољно близу налажења решења за административне прелазе", изјавио је Стефановић и додао да је цео државни врх ангажован у решавању ове кризе.

"Неприхватљиво је да Кфор буде инструментализован од стране владе у Приштини и да покуша насилно да инсталира 'суверенитет државе Косово'", истакао је Стефановић и додао да овакве одлуке бацају сенку на преговарачки процес, и стварају ситуацију у којој је "немогуће наћи системско решење".

Министар за Косово Горан Богдановић је рекао да делегација жели да пронађе мирно решење и да се нада да ће на сутрашњем састанку бити постигнут договор.

Богдановић је апеловао на представнике Кфора и Еулекса и привремене косовске институције да озбиљно схвате инциденте који су се претходног дана дешавали на југу Косова и Метохије и да осуде нападе на Србе.

Мирна ситуација на прелазима

Ситуација на прелазима је мирна. Војници Кфора контролишу саобраћај. Међутим, барикаде које су Срби поставили у селу Зупче, на магистралном путу који води од Митровице ка прелазу Брњак, нису уклоњене, иако су амерички војници из састава Кфора тражили од мештана Зупча да омогуће слободу кретања.

Прелаз Јариње је отворен само за пролаз аутомобила, пошто, због штете која је нанета паљењем, већа возила не могу да пролазе. Приватни аутомобили се пуштају да прођу, али само на сопствену одговорност.

По преузимању контроле над пунктовима, Кфор је наставио да размешта трупе на северу Косова.

Главни градски мост на Ибру који разваја северни од јужног дела Косовске Митровице поново је отворен за саобраћај и пешаке, након што су га у среду увече затворили припадници Еулекса и Кфора.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је, агенцији Бета, рекао да се на прелазу Брњак налазе јаке снаге Кфора, 11 припадника пограничне Полиције Косова, као и четири цариника албанске националности.

Цариници не контролишу возила, али јесу на том пункту "што је за Србе неприхватљиво", рекао је Ристић. Срби су, због тога, блокирали пут Косовска Митровица-Рибариће у селу Зупче.

Прелаз демолиран и запаљен

Група од око 50 младића, са фантомкама на главама, напала је синоћ око 19 сати прелаз Јариње, демолирала га и запалила. Они су дошли из правца Косовске Митровице, затражили од окупљених да се удаље од пункта, а потом почели да га руше и пале објекат на прелазу.

После баченог молотовљевог коктела, багер са оближњих барикада наставио је да руши кућице на прелазу. Потом се чула и рафална паљба, за коју се претпоставља да су је отворили припадници Кфора на које су изгредници бацили молотовљев коктел.

Још није утврђено ко стоји иза вандалског напада на Јариње. Власти Србије, на најексплицитнији начин, одбациле су оптужбе Приштине да је тај инцидент инспирисан из Београда.

Криза на северу Косова и Метохије изазвана је ненајављеном акцијом специјалне јединице Косовске полиције РОСУ у ноћи између понедељка и уторка, чији је циљ било запоседање прелаза Брњак и Јариње које су до тада контролисали полицајци српске националности.

Локални Срби одговорили протестима и блокадом путева, а представници Владе Србије, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић, већ трећи дан готово непрекидно преговарају са командантом Кфора.

Привремене косовске власти покушај размештања специјалаца на административним прелазима правдају жељом да спроведу ембарго на увоз робе из Србије и обезбеде функционисање косовских институција на читавој територији покрајине.

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво