Читај ми!

Савет безбедности сутра о Косову

Најмоћније тело светске организације ће у четвртак, на захтев Србије, размотрити ситуацију на Косову, после упада косовских специјалаца на прелазе Брњак и Јариње, сазнаје Интернет портал РТС-а.

17.10 - Савет безбедности прихватио српски захтев да хитно расправља о Косову. СБ ће заседати у четвртак после подне. Формат седнице још под знаком питања.  

16.22 - У току консултације Савета безбедности о српском захтеву за сазивање хитне седнице најмоћнијег тела светске организације. 

13.41 - Русија забринута због повећаних тензија на Косову и одлуке власти у Приштини да на север Косова пошаљу специјалце. "Овај потез прети да дестабилизује ионако крхку ситуацију", наводи руски МИП.

Савет безбедности Уједињених нација ће у четвртак после подне расправљати о ситуацији на Косову. Захтев за сазивање ванредне седнице поднела Србија после упада косовских специјалаца на прелазе Брњак и Јариње.

Како јавља Ројтерс могуће је да сесија буде затворена за јавност. 

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је Србија затражила хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација о тренутној ситуацији на Косову и Метохији и нарушавању стабилности која је изазвана једностраним покушајем власти у Приштини да промене реалност на терену.

"Надам се да ће доћи до те седнице Савета безбедности и да ће сви они који пружају отпор њеном одржавању на крају одустати од тог отпора", рекао је Јеремић у Бејруту, после разговора са министром иностраних послова Либана Аднаном Мансуром.

Јеремић је објаснио да је потребно одржати седницу Савета безбедности УН, како би се сагледало шта се догодило на Косову и којим би путем требало ићи напред да би се одржали мир и стабилност.

Како се сазнаје, Србија је ванредну седницу Савета безбедности УН затражила пре 24 сата, али се чекао одговор Немачке, актуелне председавајуће СБ УН.

Русија и Кина су снажно инсиситирале на одржавању седнице Савета безбедности, али су постојали и  велики отпори да се седница брзо закаже.

Према Ројтерсу, који се позива на неименовани извор из СБ УН, САД и Британија су се противиле хитном сазивању седнице, предлажући да се о догађајима на северу Космета расправља наредног месеца, у оквиру редовне седнице.

Русија је, међутим, инсистирала на хитном састанку, па је компромис пронађен тако да седница буде одржана сутра, али иза затворених врата, преноси Ројтерс.  

Јеремић ће из Бејрута, како се сазнаје, директно путовати у Њујорк.

Србија тражи да се утврди ко је одговоран за то што се у понедељак и уторак догодило на Косову и зашто није било адекватне реакције на такав акт Приштине.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се