Читај ми!

(Не)мирно на Косову

Кфор омогућио да на прелазе Брњак и Јариње косовске власти поставе полицајце и царинике из Приштине. Стефановић такав поступак оценио као неприхватљив. Блокаде у Лепосавићу. Косовски специјалци хеликоптерима отишли из базе Кфора код Јариња, али се претпоставља да су тим летелицама претходно довезени нови цариници и полицајци.

16.27 - Од 13 часова на пункту Брњак се налази 14 нових припадника косовске граничне полиције и три цариника, сазнаје Интернет портал РТС-а.  

15.20 - Отварана ватра на хеликоптер Кфора, изјавио командант Кфора. 

15.00 - На прелазу Јариње нема косовских цариника и полицајаца, јавља извештач РТС-а. Не зна се где је тачно смештена нова група полицајаца коју је јутрос довезао хеликоптер Кфора.

14.53 - Хеликоптери Кфора са стадиона "Адем Јашари" у Митровици превезли 40 косовских полицајаца и цариника у Јариње, пише приштински Зери. 

14.35 - Министар унутрашњих послова Дачић каже да су све јединице полиције у близини административне линије под повећаним степеном борбене готовости.

13.50 - Косовски специјалци су се пре око сат укрцали у хеликоптер који је одлетео из базе Кфора код Јариња. Непосредно после тога, локални Срби блокирали пут који води од Лепосавића ка Јарињу. 

13.36 - Стефановић рекао у Звечану да договор постигнут са Кфором још није испуњен.

11.30 - Србија затражила хитну седницу Савета безбедности УН о ситуацији на Косову. 

11.03 - Косовски специјалци се, према договору са Кфором, повукли из близине прелаза Брњак и Јариње, рекао Бајрам Реџепи. "Специјалци су испунили задатак". На пунктовима цариници и КПС. 

Договор о саставу особља на прелазима на северу Косова и Метохије, који је јуче постигнут са представницима Кфора није испоштован, изјавио је шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић, и нагласио да су, мимо договора, на прелазе доведени Албанци - цариници и званичници пограничне полиције из Приштине.

Локални Срби провели су ноћ на барикадама, чекајући најављено потпуно повлачење косовских специјалаца у Приштину. Срби из Зубиног Потока блокирали су око 14.30 магистрални пут Косовска Митровица-Рибариће, као и најближи локални пут који води ка административном пункту Брњак.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да су људи узнемирени због развоја ситуације и разочарани поступцима Кфора.

Ристић је истакао да је народ одлучан у намери да се свим легитимним средствима супростави претварању административних прелаза на северу Косова у граничне прелазе.

Шеф преговарачког тима Београда за дијалог са Приштином Борислав Стефановић рекао је да "Кфор помаже косовској полицији да преузме административне прелазе" и позвао мисију Уједињених нација да не дозволи да буде инструмент Приштине.

"Ситуација је јако тешка", рекао је Стефановић новинарима у Звечану.

"На административним прелазима ситуација може да буде једино онаква као пре два дана, јер ниједна друга не долази у обзир. Јариње и Брњак или ће бити онакви какви су били, или никада више нећемо имати исту ситуацију на северу Косова", рекао је Стефановић, после разговора са комадантом Билером.

Стефановић је замолио грађане да остану на улицама, приправни, али да још не обнављају барикаде. Стефановић је апеловао и да се проблему приступи без политичких подела.

Командант Кфора Ерхард Билер изјавио је код административног пункта Јариње да су специјалне јединице косовске полиције, РОСУ, "повучене са севера" и да су на административним прелазима "обични полицајци", Срби и Албанци.

Билер је негирао да је Кфор коришћен за превоз припадника РОСУ до прелаза и нагласио да је "Кфор само транспортовао обичне полицијске службенике".

"Националност за мене не игра никакву улогу. Пребацивали смо службенике на прелазе ради заштите. Ради се о полицајцима српске и албанске националности, који су са севера и из других крајева. За мене постоји само једна полиција, према Резолуцији 1244. Не постоји нити албанска, нити српска полиција, већ само једна", рекао је Билер после сусрета са представницима Београда.

Владика Теодосије, који је такође учествовао у разговору са Стефановићем, министром Богдановићем и командантом Билером, рекао је да је битно да не буде исхитрених реакција.

"Имајте поверења. Некада је потребан дужи пут да се дође до циља, треба да мислимо на оно што нас чека у будућности. То је стратегија и да не правимо погрешне кораке који иду у прилог онима који су нам ово и направили", рекао је владика Теодосије.

Договор о повлачењу припадника специјалних јединица косовске полиције у Приштину потврђен је синоћ, после више од 20 сати откако су њихови припадници покушали да преузму прелазе на административној линији на северу Косова.

Борислав Стефановић је јуче изјавио да је са командантом Кфора Ерхардом Билером постигнут договор о повлачењу свих припадника специјалних јединица косовске полиције са севера покрајине у Приштину.

Са командантом Кфора, такође, договорено је да сви путеви на северу Косова буду деблокирани за саобраћај, да на административним пунктовима буду распоређени припадници косовске полиције српске националности и да се то распоређивање обави најкасније до данас у 8 сати, рекао је новинарима Стефановић.

Косовски премијер Хашим Тачи наредио je специјалним јединицама полиције да заузму два прелаза на северу Косова у ноћи између понедељка и уторка.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво