Еулекс хапси агенте ШИК

Еулекс полиција ухапсила четворицу бивших припадника тајне службе ОВК због убистава и претњи политичким противницима. "Случај Блаца" полако прелази у судски процес. Ухапшени Шпресим Ука, Шабан Суља, Дритон Хајдари и Садик Абази.

Четворица бивших припадника тајне службе Ослободилачке војске Косова, ШИК-а, ухапшена су због серије политички мотивисаних злочина почињених махом против присталица Демократског савеза Косова непосредено против рата на Косову.

Хапшења су уследила после сведочења Назима Блаце, некадашњег агента ШИК, који је пре више од годину дана добио статус сведока сарадника у опширној истрази о злочинима тајне службе ОВК.

"Они су ухапшени у Приштини и околини у вези са истрагама о покушајима убистава 1999. и 2000. године. Хапшења су прошла без инцидената. Очекује се да се њих четворица до краја дана нађу пред судијом", саопштио је Еулекс.

Иако Еулекс није саопштио имена ухапшених, косовски медији су јавили да су се иза решетака нашли Шпресим Ука, Шабан Суља, Дритон Хајдари и Садик Абази.

Шпресим Ука, један од наводних ликвидатора тајне службе ОВК и близак сарадник шефова ШИК-а Џавита Халитија и Азема Суље, био је накратко у притвору и почетком марта. Ука је, после испитивања у окружном суду у Приштини пуштен, али уз обавезу да се свеког понедељка, тачно у девет часова изјутра јави полицији Еулекса.

Тада се иза решетака нашао и Дритон Хајдари, осумњичен за учешће у два покушаја убиства, укључујући Адема Салихаја, некадашњег званичника Демократског савеза Косова и једног од кључних људи у покретању читаве истраге о мистериозним убиствима, која се стављају на терет тајним агентима Тачијевог крила ОВК.

Почетак опсежне истраге о активностима челника ШИК-а потврдили су још у јануару, независно, званичници Еулекса и косовског тужилаштва, наглашавајући да истраге о организованом криминалу, по правилу, воде међународни тужиоци.

Блаца је изјавио да су његови главни налогодавци били министар одбране у Привременој влади Косова, сада високи званичник ДПК Азем Суља, посланик и високи функционер Демократске партије Косова Џавит Халити и други високи функционери ДПК.

Истрага о обавештајцима

Обавештајна служба ОВК, ШИК, формирана је почетком сукоба на Косову уз помоћ истоимене албанске обавештајне службе, углавном како би учврстила лидерску позицији Хашима Тачија и неутралисала све остале претенеденте на Тачијево место, којих је, током и непосредно после сукоба, било сијасет.

Осим десетак албанских агената, ангажованих још 1998. године, на челу косовског ШИК-а били су Азем Суља и Џавит Халити и Кадри Весели, који су осим елиминације потенцијалних ривала, набављали оружје за потребе ОВК.

Прво значајно и никада расветљено убиство особа блиских ДСК Ибрахима Ругове је смрт Ахмета Краснићија, некадашње пуковника ЈНА, који је убијен у лето 1998. године у Тирани. Краснићи је био кључни човек у формирању "Оружаних снага Републике Косова", ФАРК, формације за чије је акције косовска влада у егзилу Бујара Букошија издвојила 4,5 милиона долара и која је, суштински, представљала озбиљниог ривала ОВК.

Према западним извештајима, Краснићи је убијен у заједничкој акција албанских и обавештајаца ОВК.

После Краснићија, убијена су и још два локална команданта ОВК који су се, наводно, супротставили Тачијевом ауторитету, писао је касније "Њујорк тајмс", додајући да су Агим Рамадани и Саљи Чеку били убијени у "инсценираним заседама српске полиције".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво