Читај ми!

Војна конференција у Београду

Србија је у потпуности посвећена остваривању безбедности у региону и добросуседских односа и жели да да пун допринос светском миру кроз активније учешће у мировним мисијама УН и ЕУ, рекао министар Драган Шутановац на отварању Међународне војне конференције. Скуп у Београду јасан знак за будућност региона, каже генерал Стефан Абријел.

Највећа војна конференција у свету, са око 200 учесника из 60 земаља, ове године одржава се у Београду, у организацији Савезничке команде НАТО-а за трансформацију.  

Конференцију у хотелу "Хајат" званично су отворили министар одбране Србије Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абријел.

Генерал Абријел је рекао да је овакав скуп организован у Београду, јасан знак за будућност региона. Он је, такође, навео да је Европска унија суштински фактор у одбрани и безбедности.

Генерал је истакао да су војна партнерства од суштинске важности и додао да је самит НАТО-а у Лисабону створио нови дух, флексибилност, узајамно поверење и узајамну корист.

"Нема другоразредног доприноса у операцијама и сви смо ми браћа по оружју", рекао је Абријел.

Министар Шутановац рекао је да је Србија у потпуности посвећена остваривању безбедности у региону и добросуседских односа и да жели да да пун допринос светском миру кроз активније учешће у мировним мисијама УН и ЕУ.

Недељивост безбедности 

Савремени безбедносни изазови, ризици и претње указују да је неопходно да се унапреди сарадња свих држава и да постоји "недељивост безбедности", рекао је министар одбране.

Шутановац је оценио да ниједна држава, ма колико економски и војно била јака, не може самостално да се избори са глобалним изазовима због чега је као никад раније потребно унапредити дијалог и сарадњу.

"Мера сарадње биће и мера нашег успеха у том послу", рекао је Шутановац и оценио да би сваки изостанак сарадње међу државама водио дестабилизацији ситуације.

И начелник Генералштаба Војске Србије указао је на значај партнерства у решавању заједничког безбедносног ризика.

"Министарство одбране је приликом одлуке да буде домаћин скупа било потпуно свесно какве емоције изазива НАТО у Србији", рекао је Шутановац.

Према његовим речима, колико ће Бразил, Јапан, Кувајт, Финска или Аустрија током ове конференције бити ближе или даље НАТО-у, толико ће бити и Србија.

Војни значај конференције 

"Конференција има изузетно важан војни, а не политички карактер", нагласио је Шутановац, додавши да је циљ скупа да покаже да је Србија поуздан партнер на кога могу да се ослоне, не само земље чланице НАТО-а, већ и остале државе чији су представници у Београду.

На тродневној конференцији, која је почела јуче свечаним пријемом у Дому гарде на Топчидеру, учествују начелници генералштабова и представници земаља чланица НАТО-а, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истанбулске иницијативе за сарадњу и високи војни представници Европске уније.

Конференција се састоји из два дела, састанка шефова одбрамбених снага и радионица.

Велико је медијско интересовање за скуп, акредитовано је чак 180 медијских екипа, од којих је 30 из иностранства.

Први радни дан скупа је завршен, а конференција ће бити настављена сутра пре подне, наставком заседања, а потом информисањем представника и усвајањем закључака са скупа.

Иницијатива за организовање годишњих војних конференција покренута је 2006. године на самиту НАТО-а у Риги, а претходни домаћини биле су Македонија, Норвешка, Албанија и Финска. 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво