Читај ми!

Блаца поново оптужује

Тајна група егзекутора Обавештајне службе Косова, коју је контролисао Тачи, убила је више од 400 људи за које се сумњало да сарађују са Београдом или су виђени као политички непријатељи, каже бивши припадник те службе Назим Блаца.

Бивши припадник Обавештајне службе Косова  (ШИК) Назим Блаца, поново је потврдио да је био члан тајне групе егзекутора те службе која је блиско сарађивала са странком косовског премијера Хашима Тачијa у интервјуу за АФП.

Група је убила неколико стотина људи за које се веровало да су сарађивали са Београдом или су виђени као политички непријатељи.

"Само у првих шест месеци после рата око 450 људи је убијено и то мора да се истражи. Ја сам учесник једног од тих убистава", рекао је Блаца који сада сарађује са тужиоцима Мисије ЕУ на Косову, који истражују његове тврдње.

Блаца који формално није оптужен, није рекао колико убистава је починила његова група, али је признао убиство бившег високог званичника у обавештајаној служби и 17 других прекршаја попут премлаћивања људи и уцењивања.

Интервју АФП-у је дао у својој кући, 20 километра јужно од Приштине, где живи под 24-часовном заштитом мисије ЕУ на Косову, од краја новембра 2009. године, када је јавно проговорио о убиствима у организацији Kосовске тајне обавештајне службе.

"У складу са његовим наводима који се односе на организовани криминал, са Блацом је разговарано више пута. Истрага је у завршној фази", изјавио је портпарол Еулекса.

Прекршен закон ћутања

Блаца каже да је био члан тајне групе егзекутора ШИК-а, која је блиско сарађивала са Демократском партијом Косова премијера Хашима Тачија.

Он тренутно даје исказ против још једног наводног члана те групе Фахредина Гашија, а аналитичар косовског дневника Коха Диторе Вехби Кајтази верује да би Блацијево сведочење могло на крају да доведе до највиших званичника Тачијеве владе.

"Блаца је прекршио закон ћутања о људима из ОВК који су били умешани у злочине", истакао је Кајтази.

Тачи, који се налази под великим притиском, након што је објављен извештај Савета Европе о трговини људским органима на Косову, никада није посебно реаговао на оптужбе које је изнео Блаца, рекавши само да оне треба да буду испитане.

Међутим, човек кога је назвао шефом групе за егзекуције Азем Суља, иначе бивши шеф ОВК, и "политички отац" Хашима Тачија, а сада заменик Тачијеве ДПК, одбацио је оптужбе наводећи да је Блаца "психопата и српски шпијун".

Бивши заменик премијера Адем Саљихај из Демократског савеза Косова (чији је оснивач Ибрахим Ругова) сматра да је Блаца "веома убедљив".

"То се уклапа у оно што ја знам о организованом криминалу после рата", рекао је Саљихај.

Блаца, који готово да више не излази из своје куће, рекао је да још није открио све што зна и да је спреман да "сведочи до краја".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво