Читај ми!

Тадић са Ромпејом

Хапшење и изручење Младића је храбар и веома важан потез Србије, значајан за помирење у региону, рекао председник Европског савета Херман ван Ромпеј. Србија ће се оријентисати на процес реформи и завршетак сарадње с Хагом, поручио Борис Тадић.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је у Бриселу са председником Европског савета Херманом ван Ромпејом о европској перспективи Србије, посебно у светлу чињенице да је Србија изручењем Ратка Младића испунила једну од кључних обавеза према Хашком трибуналу.

Ван Ромпеј је оценио да је хапшење и изручење Младића "храбар, веома важан" потез Србије, значајан за помирење у региону.

"Сарадња и помирење у региону иду руку под руку са европским интеграцијама", поручио је Ромпеј на заједничкој конференцији са Тадићем.

"Кључно је сада да се на том путу оствари што већи напредак. Охрабрујем председника Тадића да интензивира рад на тој агенди, а јачање националних демократских институција и јачање владавине закона, промовисање реформи правосудног система су основни елементи. Србија ће имати нашу пуну подршку и помоћ у остваривању тих циљева", рекао је Ромпеј.

Према његовим речима, преостало је још шест месеци до момента када ће Европски савет поново размотрити питање проширења ЕУ и доносити одлуке, што, како је рекао Ромпеј, мора бити добро искоришћено.

Ван Ромпеј се осврнуо и на дијалог између Београда и Приштине наводећи да два тима интензивно раде уз помоћ ЕУ на многим питањима, као и да се решавају свакодневни проблеми становништва и налазе прагматична решења за сарадњу која је основа у процесу европских интеграција.

Фокус на реформе

Председник Србије је изјавио да ће се Србија сада оријентисати на процес реформи и завршетак сарадње с Хашким трибуналом.

Тадић је такође истакао значај хапшења Ратка Младића и рекао да је то важно за затварање поглавља у нашој историји.

"За Србију је важно да испуни све своје обавезе", рекао је председник Тадић и навео да ће Србија ухапсити и преосталог хашког бегунца Горана Хаџића.

Тадић је у предстојеће задатке државе на путу ка ЕУ убројао борбу против корупције, организованог криминала, реформу правосуђа и истакао да је "то добар начин да се доведу нове инвестиције у земљу и важно за напредак земље и народа".

Говорећи о односу Београда и Приштине, Тадић је рекао да Београд ни под којим условима, неће ни експлицитно, ни имплицитно признати косовску независност.

"Србија, ова њена администрација, Влада, и ја као председник, нећемо ни имплицитно ни експлицитно признати косовску независност. То је црвена линија коју ни под којим условима нећемо прећи", нагласио је Тадић.

Без додатних услова

Тадић је приметио да постоје земље које би "Србију хтеле да ставе у ситуацију да за добијање статуса кандидата и датума за почетак преговора уради и корак више", али се то, према његовим речима, неће догодити.

"Ми то нећемо урадити и нећемо прећи црвену линију и о томе сам говорио и са Кетрин Ештон и са Ван Ромпејем", истакао је председник Србије.

Тадић је рекао рекао да је Београд спреман да кроз дијалог са Приштином реши животне проблеме људи на Косову, оценивши да се решење може наћи уколико се дијалогу приступи довољно флексибилно.

Другог дана посете, у уторак, председник Тадић одржаће предавање у Центру за европску политику на тему европских интеграција Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво