Ново упозорење из Брисела

Европска комисија предложила измену правила шенгенске листе и послала упозорење Србији и другим земљама Западног Балкана да ће безвизни режим бити укинут, уколико се настави са злоупотребом и приливом азиланата у земље Уније.

Србији и другим земљама Западног Балкана стигло је још једно озбиљно упозорење из Брисела да безвизни режим може да буде доведен у питање, ако се настави прилив економских азиланата у земље Уније.

Европска комисија предлаже измену правила која ће омогућити привремену суспензију визне либерализације у случају злоупотреба. Реч је о заштитним мерама које се не односе посебно на Србију и верујемо да никада неће бити примењене, каже европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малмстром.

Иницијативом више земаља чланица Европске уније, које су се жалиле на прилив азиланата из Србије и Македоније, Европска комисија предложила је измену правила која омогућују да земље на белој шенгенској листи брже и лакше буду враћене на црну листу, у случају ванредних ситуација.

"Нисмо предложили да се поново уведу визе било којој земљи. Било је проблема са више земаља и са њима смо у дијалогу, како бисмо нашли начин да их решимо. Ово је промена за будућност и омогућава привремену суспензију безвизних режима, и то под строго дефинисаним условима, тек кад су све друге мере исцрпљене", прецизирала је европска комесарка Малмстром.

Враћање виза још није предложено, али та мера значи да ће убудуће неки такав предлог бити много лакше усвојен и примењен.

"То би значило да земље морају да враћају конзуларно особље у своје амбасаде које би поново издавало визе. Ту је и проблем људи који своја путовања резервишу унапред, док визе нису потребне, шта се дешава ако се оне у међувремену опет уведу", наводи аналитичар Александра Стиглмајер.

Предлог механизма за враћање виза тек треба да буде одобрен у Савету министара и Европском парламенту, што би могло да потраје месецима, али у Бриселу упозоравају да Србија и друге државе на Балкану не би требало да рачунају на спорост европских процедура.

број коментара 55 пошаљи коментар
(четвртак, 26. мај 2011, 11:56)
Kole J [нерегистровани]

Evropa

Sta ce nam bezvizni rezim kad nemamo para ni za gradski prevoz. Nama je vlast obezbedila BEZVEZNE uslove tako da mozemo i peske po svom dvoristu.

(четвртак, 26. мај 2011, 11:51)
Kiro M [нерегистровани]

Vize

Sto ce reci, sa ovom vlascu ne da nam nema mesta u EU nego ce nam ukinuti i bezvizni rezim.

(среда, 25. мај 2011, 22:19)
Lavica [нерегистровани]

Od ideje do realizacije...

za sada je ovo samo ideja ali, zivi bili-pa videli, nece da protekne puno vremena do njene realizacije - EU zeli da se ratosilja Zapadnog Balkana iliti Jugoistocne Evrope iliti vec kako su novokomponovali ove geografske termine.

(среда, 25. мај 2011, 18:20)
anonymous [нерегистровани]

re,Svedska

To sto ti pises su rumuni i bugari,to nisu
nikakvi azilanti iz bivse Jugoslavije.To
su oni koji su pre vas usli u EU,ako nisi
znao.

(среда, 25. мај 2011, 17:29)
anonymous [нерегистровани]

Re Slobodi,

Prijatelju, da nisi mozda malo neobavesten? Tog Hansa ili Franca, ili kako vec, upravo zanima sta je sa nasim selima. Raspitajte se malo koliko je EU do sada dala bespovratna sredstva Srbiji upravo za ozivljavanje sela. Zaprepastices se kad budes otkrio. Vise nego nasa vlada iz budzeta. Kad kazem bespovratna, ne mislim na kredit, nego sredstva bez vracanja iz njihovih predpristupnih fondova. Riusija ti, brale, ne bi dala za to ni skrsenu paru, nego bi kupila cela sela pa naselila Cecencima i ko zna kojima.

(среда, 25. мај 2011, 16:32)
JU [нерегистровани]

Placite JUGOSLOVENI

STA smo danas svi mi iz bivse JUGOSLAVIJE. Nekad drzava za postovanje zivotni standard gradana socijano i pravo na zaposljavanje. Putovanja po svim zemljama na planeti. OVO DANAS NECU DA KOMENTARISEM JER DOK SAM OVO PISAO PLAKO SAM JER SAM 1980 BIO MLAD IMAO PARA ZEMLJU KOJA NIJE BILA NECIJA KOLONIJA JEO U IZOBILJU A NE KAO DANAS SVE ODE NA HRANU A BAR DA JEDEM NEGO SVE KOSKE.

(среда, 25. мај 2011, 15:50)
anonymous [нерегистровани]

izvini

ali ovde nije reč o našim fudbalerima.

(среда, 25. мај 2011, 15:14)
Утисци: [нерегистровани]

Ово ми је улепшало дан:

"Nismo los narod!"-Тачно!Добри смо као наши фудбалери!

(среда, 25. мај 2011, 15:09)
Miško [нерегистровани]

Nismo loš narod

Mi Srbi nismo loš narod, naprotiv. Mi smo mnogo bolji od svih naroda na svetu. Jedino što je najgore kod nas Srba to su naše 'loše mane'. Te mane je još 20-tih godina prošlog veka ugledao veliki prijatelj Srba gospodin Dr. Rudolf Arčibald Rajs i sve to je sročio u svojoj knjizi o nama 'Čujte Srbi!', zato, braćo Srbi pravac u knjižare i kupite knjigu 'Čujte Srbi!'. To će vam biti bolje nego da kao azilanti prelazite u zemlje EU i brukate svoje ime i svoju majku Srbiju.

(среда, 25. мај 2011, 15:07)
anonymous [нерегистровани]

Brisel-u

je dosadno da situacija bude harmonicna. Cak i da nema problema oni bi stvorili jedan.
Kao na klackalici uvek pretezu i odmeravaju ali su retko fer.x