(Не)уређено лобирање

Србија би убудуће требало да одреди начин ангажовања агенција за лобирање у Вашиннгтону или Бриселу. Лобира се и у српском парламенту, а на оне који се питају и доносе одлуке утичу појединци удружења и различите агенције.

Лоби и лобирање је  политичка пракса настала у САД-у, како би се политичким или финансијским средствима утицало на доношење прописа или стопирање њиховог усвајања. У новије време, с појмом лобија све чешће се срећемо и у нашем политичком животу. 

До одређених циљева, показује пракса, готово је немогуће доћи без лобирања. То, међутим подразумева, и велики новац, добру припрему и организацију лобиста.

Србија је често имала проблем јер није издвајала средства за финансирање агенција које би се  у Вашиннгтону или Бриселу залагале за наше интересе, кажу надлежни.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен сматра да би Србија убудуће, што може бити и предмет новог закона, требало да уреди начин ангажовања таквих агенција, ради остваривања својих легитимних интереса.

"Један од примера за лобирање је помоћ за повлачење што већих средстава од Европске уније или помоћ приликом легитимне борбе за наше интересе на Косову и Метохији, где без међународне заједнице не можете да постигнете одговарајући успех", рекао је Хомен.

Лобира се и у српском парламенту, а на оне који се питају и доносе одлуке утичу појединци удружења и различите агенције.

"Хиљаде и хиљаде стручњака различитог нивоа лобира како у економском, тако и у политичком смислу. Економско лобирање је присутно у свакодневном раду великих организација, огромном броју удружења, јер управо то јесте њихова функција, да лобирају за интересе својих чланова", каже Ана Бован из "Бован консалтинга".

Деловање интересних, или група за притисак у свету често је на ивици закона и коси се са схватањима морала. Зато та област мора бити уређена законом. У Америци се о томе води рачуна још од 1946. године.

Генерални секретар Европског покрета Србије Маја Бобић каже да је у току дебата између Европске комисије и Европског парламента о формирању регистра лобиста.

Према њеним речима, то би биле организације које су заинтересоване за утицај на доношење одлука и закона у ЕУ како би тај регистар био један попис свих оних који су заинтересовани и како би био јавности доступан.

Ни област лобирања није имуна на корупцију. Тек после доношења Закона, за који се залажу и у Друштву лобиста Србије, њихов рад био би јаван и јаснији грађанима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво