Читај ми!

Мере за подстицај запошљавања

Влада Србије усвојила је мере за подстицање запошљавања, које подразумевају олакшице за послодавце који отварају нова радна места. У случају да послодавац запосли млађе од 30 или старије од 45 година, неће плаћати порез на зараду ни допринос за пензијско и инвалидско осигурање.

Послодавци у Србији годину дана неће плаћати порезе на зараде и доприносе за пензијско и инвалидско осигурање за новозапослене млађе од 30 и старије од 45 година, одлучила је  Влада Србије.

За остале новозапослене, послодовац неће плаћати доприносе и 30 одсто обрачунатог пореза на зараде.

Премијер Мирко Цветковић је, после седнице Владе, рекао да је циљ нових мера да се, смањењем трошкова приватним послодавцима, подстакне запошљавање.

Мере ће важити годину дана, било да је новозапослени склопио уговор о запошљавању на одређено или неодређено време.

Нове олакшице за запошљавање моћи ће да користе приватне фирме или оне у којима је 50 одсто приватног капитала и то само за новозапослене који најамање шест месеци пре запослења нису били у радном односу. Услов је и да послодавац није претходно користио подстицаје за новоотворена радна места. 

Послодавци неће моћи да смање број запослених у односу на 31. март 2011. године. Ако током коришћења субвенције послодавац смањи број запослених, дужан је да у року од 30 дана плати износ пореза и доприноса које би иначе платио, увећан за индекс потрошачких цена.

Цветковић истиче да нове мере неће проузроковати дефицит у буџету, већ бити остварени додатни приходи по основу новозапослених људи који - да није ових мера - не би били запослени.

Премијер тврди да ова мера није дискриминаторска у односу на остале привреднике који су, на пример, данас запослили раднике и плаћају им пуне порезе и доприносе.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић сматра да је ово најбољи тренутак да послодавци запосле нове раднике. На питање зашто би послодавци који су до сада радили "на црно" запослили људе на годину дана, министар одговара да ће Пореска управа и инспекције спровести строжу контролу.

Предлог закона о младима

Влада Србије данас је утврдила Предлог закона о младима који би требало да омогући бољу подршку младим талентима.

Стипендирање и награђивање младих дефинисано је као општи интерес државе, саопштило је Министарство омладине и спорта.

"Још се развијају механизми за веће укључивање младих у доношење одлука које их се тичу. Омладинским удружењима недостаје кровна организација која би заступала интересе младих на националном нивоу и поспешила њихове контакте и међусобну сарадњу", оцењују у Министарству омладине и спорта.

Напомиње се и да је за пуну реализацију програма за младе Европске уније у Србији, између осталог, потребна и агенција за младе, коју имају скоро све европске земље.

У Србији има око милион и по младих, што у односу на укупан број становника чини двадесет процената.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво