Сарадња Србије и Намибије

Потпредседница Владе Србије за привредни и регионални развој Верица Калановић разговарала у Београду са министром иностраних послова Намибије Утони Даниел Нујомом о могућностима унапређења економске сарадње две државе.

О могућностима унапређења економске сарадње две земље разговарали су потпредседница Владе Србије за привредни и регионални развој Верица Калановић и министар иностраних послова Намибије Утони Данијел Нујома, сапштио кабинет потпредседнице Владе.

Потпредседница Калановић и министар Нујома сложили су се да су политички и дипломатски односи Србије и Намибије на изузетно високом нивоу, али да потеницијали економске сарадње нису у пуној мери искоришћени, као и да у наредном периоду на томе треба интензивније радити, наведено је из кабинета потпредседнице Владе.

"Неопходно је потписивање Споразума о подстицању и заштити инвестиција, као и Уговор о избегавању двоструког опорезивања између Србије и Намибије", рекла је Калановићева додавши да очекује да се то у најскорије време и догоди.

Према њеним речима, област у којој је могуће побољшати узајамну економску сардњу је, пре свега, инфраструктура и то посебно пројектовање и изградња инфраструктурних пројеката из области здравства, железнице и саобраћаја.

Такође, заједнички рад на геолошким истраживањима, а посебно на експлотацији бакра је део у ком је могуће интезивирати сарадњу, наведено је у саопштењу.

Потпредседница Калановић представила је делегацији Намибије макроекономске прилике Србије, као и могућности улагања у њу, подстицаје Владе Србије потенцијалним инвеститорима и корпаративне предности српског у односу на друга тржишта.

Друга најслабије настањена земља на свету

Намибија, некадашња колонија Немачке, коју је касније окупирала Јужна Африка, простире се на преко 825.000 квадратних километара на југозападу Африке.

Настањује је, према проценама из 2008.године, нешто више од 2,1 милион становника, па је после Монголије друга најређе настањена држава на свету.

Намибија је стекла независност 1990. године и од тада развија стабилну вишестраначку демократију.

Окосницу намибијске економије чине пољопривреда, сточарство, туризам и рударство пошто је земља богата дијамантима, уранијумом, златом, сребром и базичним минералима.

Према проценама из 2009. године, укупан домаћи производ Намибије је мерен паритетом куповне моћи процењен је на 13,7 милијарди долара или просечно 6.614 долара по становнику.

Министар Нујома се већ састао са министром одбране Драганом Шутановцем, а сутра ће разговарати и са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво