Читај ми!

Кукан: Избори препрека ка ЕУ

Превремени избори не би се позитивно одразили на евроинтеграције Србије, оценио шеф делегације Европског парламента за Србију Едуард Кукан. Штрајк глађу и жеђу Томислава Николића није прави начин опозиционог деловања, сматра Кукан.

Шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едуард Кукан изјавио је да штрајк глађу није начин за спровођење политике опозиције у Србији и истакао да превремени избори не би донели позитивне помаке за будућност евроинтеграција Србије.

Говорећи о апелу делегације Европског парламента и Скупштине Србије лидеру СНС-а Томиславу Николићу да прекине штрајк глађу и жеђу, Кукан је рекао да то није начин за спровођење политике опозиције, преноси Танјуг.

"Штрајк глађу није исправна политичка мера која се предузима у ситуацији када је време врло битно за земљу. Тим штрајком и свим оним што га прати, ремети се процес у којем је неопходно да Влада реши остала питања", рекао је Кукан.

Европски парламент је изразио очекивања од политичких лидера у Србији да се понашају одговорно и да интерес земље ставе на прво место. Из Брисела је поручено да је успешан наставак евроинтеграционог процеса најважније питање за Србију у овом тренутку.

Кукан је у разговору за радио Дојче веле позвао политичко вођство Србије да се концентрише на права питања са којима је земља суочена у овом тренутку, а главно питање је, гледајући из позиције Брисела, европска агенда.

Из Европског парламента поручују да од Србије зависи да ли ће јој до краја године бити додељен статус кандидата. У том правцу, земља мора посебну пажњу да посвети потпуној сарадњи са Трибуналом у Хагу и наставку преговора са Приштином.

Кукан због тога сматра да би земља, у ситуацији превремених избора, више била посвећена политичким кампањама, него испуњавању свог европског циља.

У Европском парламенту се истиче да би сви желели да виде Србију као кандидата за чланство у Унији.

"Србија је важан играч на Западном Балкану и за сада се креће у позитивном правцу. У Бриселу постоји позитиван политички тренутак који Србија мора да искористи, како би напредовала на путу евроинтеграција", закључује Кукан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво