Читај ми!

Пети дан штрајка Николића

Лекарски конзилијум, који се брине о Томиславу Николићу, апеловао на њега да престане штрајк жеђу, јер му то озбиљно угрожава живот. Николић је свестан и комуницира, али је изнурен и губи један килограм дневно, кажу лекари.

Члан конзилијума лекара, који брине о здравственом стању председника СНС-а Томислава Николића, Љубомир Илић, апеловао је на јавност, посебно медије, да утичу на то да Николић прекине штрајк жеђу, како би престало угрожавање његових основних животних функција.

Према речима Илића, Николићу су угрожене животне функције због штрајка жеђу, јер људски организам "није дизајниран тако да интравенским путем надомести воду и електролите".

Илић је подсетио да је Николић ушао у пети дан штрајка жеђу и истакао да лекари чине напоре да се интравенским путем коригују уочени дисбаланси воде и електролита.

Лекар је додао и да лидер СНС-а ни пети дан не узима храну и да је ослабио пет килограма. Међутим, Николић је угрожен због штрајка жеђу, а не глађу, али је истрајан у томе да не узима течност, навео је Илић.

Председник СНС, који тражи ванредне парламентарне изборе, јуче је почео да прима инфузију. Следеће обраћање лекара који се старају о Николићу најављено је за сутра у девет часова.

Други члан конзилијума Београдског клиничко-болничког центра Реик Хускић раније је изјавио да се Николићу инфузијом надокнађује неопходна количина течности.

"После допуне терапије, ми смо задовољни, али нећемо бити задовољни, док пацијент не напусти ову установу", рекао је Хускић.

Николић је јуче почео да прима инфузију, а новинарима је изјавио да је спреман да настави са штрајком "колико год је потребно да Србија постане нормална земља" и додао да ће се у четвртак причестити.

Коштуница посетио Николића

Томислава Николића у Клиничко-болничком центру у Новом Београду посетио је лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница, који је, том приликом, Николићу рекао да је он потребан Србији као активан и делатан политичар у јавном животу и да би најбоље било да се цела ситуација врати тамо где је била пре неколико дана.

Коштуница је рекао да је са Николићем разговарао "дуже, отворено, пријатељски и одговорно",

"Када кажем отворено, мислим на то да смо разговарали о приликама у којима се Србија налази већ дуже време и кризи кроз коју пролази ових дана", навео је Коштуница.

Николића је пре подне обишао и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин, али он није желео да даје изјаве после посете.

Непосредно пре Конузина, у Београдски клиничко-болнички центар стигао је и председник Нове Србије Велимир Илић, који је позвао председника Бориса Тадића да "попусти" и изјавио да се нада да ће бити пронађено решење поводом штрајка глађу лидера напредњака.

"Чуди ме што Тадић не реагује. Ипак би требало да проблем превазиђемо што пре. Предстоји Ускрс и нација се не сме довести у овакво стање, када Србија треба да се радује због великог празника. Очекујем да ће разум победити и да ће Тадић, који је изузетно крут у овоме, попустити и да ће се наћи договор око избора који су Србији неопходни", рекао је Илић приликом посете Николића, преноси Бета.

Вучић: Ако Николићу буде горе, цела Србија у Београд

Заменик председника Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да ће та странка бити приморана да следеће недеље у Београду организује масовни скуп, ако стање лидера напредњака Томислава Николића буде погоршано.

"Ако се у најскорије време ствари не реше и уколико здравље Томислава Николића буде угроженије, бићемо приморани да између Васкрса и 1. маја позовемо целу Србију у Београд", рекао је Вучић на конференцији за новинаре, преноси Бета.

Вучић је рекао да ће СНС наставити да организује различите акције у знак протеста због одбијања власти да одреди термин ванредних парламентарних избора.

Заменик председника је рекао да напредњаци нису имали никакве контакте са представницима Демократске странке, а није желео да прецизира да ли су и на који начин европски и међународни званичници контактирали са том странком.

Вучић је рекао да не зна да ли ће Николић од штрајка одустати једино ако буде одређен термин ванредних парламентарних избора, или би такву одлуку могао донети и у другим околностима.

Додао је да је лично јутрос поново позвао Николића да обустави штрајк, али да он није желео да разговара о томе.

Вучић је критиковао поједине медије због начина на који извештавају о штрајку Томислава Николића, оценивши да је у Србији "уведена апсолутна цензура", преноси Бета.

Заменик председника СНС-а и данас је поновио оптужбе на рачун сајтова РТС-а Блица и Б92 да су забранили "да се било ко јави ко мисли другачије од режима и режимских слуга".

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара