Читај ми!

Препирка због Николића

Штрајк глађу и жеђу лидера напредњака Томислава Николића био је тема полемика у Скупштини. Посланици СРС-а тврде да је у питању фарса, док СНС каже да је стање Николића критично.

Почетак седнице Скупштине Србије обележила је оштра полемика посланика СРС-а и СНС-а о штрајку глађу и жеђу лидера напредњака Томислава Николића, током које су радикали навели да сумњају у Николићев штрајк.

У оквиру времена за постављање питања, посланица СРС-а Вјерица Радета рекла је да је Николићев штрајк "фарса", што знају сви грађани Србије и да је Николић отишао у болницу да се "излежава и прави комедију", док је посланик СНС-а Драган Шормаз навео да "грађани знају шта се дешава у болници и да је ситуација критична".

Вјерица Радета, која је за Николића рекла да је "циркузант који се излежава пред камерама и глуми штрајк", навела је да су сви, па и СНС, схватали да је заменик председника напредњака Александар Вучић "насанкао" Николића, јер "жели да га се што пре политички отараси".

Према њеним речима, Николић сваки дан изгледа све "буцмастије, јер га очигледно добро хране и поје". Вјерица Радета је упитала ко би могао онако да се понаша ако не пије воду и да му се чак "ни уста нису осушила".

Заменик шефа посланичке групе СРС-а Александар Мартиновић прочитао је, како тврди, медицинске налазе за које је рекао да указују да је Николићево стање добро.

Шормаз је оценио да назвати фарсом штрајк Николића више говори о онима који то кажу и да је ситуација озбиљна и да није за такве врсте коментара. Он је оптужио медије за које је рекао да су под контролом потпредседника ДС-а Драгана Ђилиса и да се труде да банализују цео случај.

СНС и Нова Србија: Власт води државу у "хаос"

Шормаз и шеф посланичке групе Нове Србије Велимир Илић питали су када ће бити расписани избори јер, навели су, актуелна владајућа коалиција води Србију у "хаос".

Шормаз је питао када ће премијер Мирко Цветковић да поднесе оставку па да се иде на изборе.

"Питам премијера докле мисли да његова влада уништава државу и осиромашује грађане", навео је Шормаз и додао да се владајућа коалиција плаши избора.

Шормаз је упитао да ли је лидер напредњака крив што је за време мандата владајуће коалиције 400.000 људи остало без посла, што су плате у просеку ниже за 100 евра, што Србија бележи рекордну инфлацију у Европи, што расту цене и што су пензије далеко ниже него у време кад је владајућа коалиција преузела власт.

После полемике, парламент је расправљао о амандманима на предложене финансијске законе. Током расправе, посланици опозиционих СНС, СРС и ДСС-а оценили су да држава предложеним законима из области финансија онемогућава конкуренцију на тржишту финансијског капитала.

Опозиција: Потребна конкуренција на тржишту финансија

Опозиција је оценила да држава не штити интересе грађана и да би на тржишту финансијског капитала требало да постоји отворена тржишна утакмица, али да се та област у Србији не може унапредити преписивањем европских директива.

Посланици ДСС-а затражили су амандманом да се минимални износ новчаног дела оснивачког капитала даваоца лизинга смањи са пет на три милиона евра, што Влада није прихватила. Такав предлог ДСС је објаснио тиме што је износ од пет милиона евра превисок и онемогућава конкуренцију на тржишту.

Посланици СРС-а су, такође, навели су да би на тржишту финансијског капитала требало да постоји отворена тржишна утакмица, како би грађани и привредници добили најбоље услуге.

Посланици СНС рекли су да у Србији нема довољно капацитета за штедњу која би била уложена у инвестиционе фондове, наводећи да држава, кроз велике пореске олакшице фондовима, шаље поруку да се улаже у банке и фондове, а не у производњу.

Напредњаци су оценили и да је једини начин изласка из економске кризе субвенционисање привреде и пољопривреде, док се, како су навели, држава само задужује да би покрила дефицит.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво