Читај ми!

Реакције на Николићев штрајк

Председник политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић каже да одлука Томислава Николића о штрајку глађу и жеђу неће донети резултат. ЛДП: О проблемима друштва треба разговарати у институцијама система. ДСС позвао власт да престане да омаловажава штрајк глађу и жеђу лидера напредњака и распише изборе. Радикали оцењују да се Николић уплашио доласка Шешеља.

Наставак штрајка глађу и жеђу председника Српске напредне странке Томислава Николића и данас прате бројни коментари.

Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић рекао је да одлука лидера напредњака Томислава Николића, да штрајкује глађу и жеђу, није поступак који ће донети резултат и позвао Николића да се врати раду у парламенту.

"Ако треба да се договора, онда треба да се договарају парламентарне странке, ако политичке партије закључе да је добро да се иде што пре на изборе, јер је ситуација неиздржива, то се онда решава у парламенту, а не на овај начин", рекао је Мићуновић.

Мићуновић је нагласио да постоји стабилна већина у парламенту, да установе функционишу и да се припрема кандидатура за ЕУ, а указао је и на чињеницу да је Уставом предвиђено када се расписују ванредни избори - уколико се изгуби парламентарна већина, влада врати мандат или уколико не могу да се доносе закони.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да о проблемима друштва треба одмах и отворено да се разговара, али - у институцијама система.

ЛДП не мисли да Демократска странка треба да пристане на ултиматум председника СНС-а који је као једино решење за проблеме у Србији понудио штрајк глађу.

"Ова ситуација је само потврдила оно о чему смо толико пута говорили. Највећи генератор кризе су ДС и СНС, између осталог и због површног и вештачког сукоба који сами креирају", рекао је Јовановић.

Републички посланик Весна Пешић изјавила је да би било најбоље да се садашња ситуација реши компромисним договором и уз помоћ посредника.

Пешићева је рекла да не верује да би могла да се догоди некаква трагедија, иако је Николићев потез "драстичан вид притиска", који изазива осећај нелагоде свих у друштву.

ДСС: Омаловажавање штрајка

Демократска странка Србије позвала је власт да престане да омаловажава штрајк лидера напредњака и да распише ванредне парламентарне изборе.

Портпарол ДСС-а Петар Петковић рекао је да је власт у Србији требало одавно да распише ванредне парламентарне изборе због тешке економске, социјалне, политичке и друштвене кризе, а не да чека да Николић ступи у штрајк.

"Уместо што чине разне уступке центрима моћи који уништавају Србију, треба да изађу у сусрет грађанима и распишу ванредне парламентарне изборе", рекао је Петковић.

Према речима Петковића, није у реду да се Влада Србије, како је рекао, заклања иза пароле да Европска унија нема алтернативу и да датум одржавања избора везује за одлуку о кандидатури за чланство у ЕУ.

"То је чисто политичко питање пред изборе, као што је то био случај са Споразумом о стабилизацији и придруживању на претходним изборима, а последице тога виде грађани у својим празним стомацима и празним новчаницима", рекао је портпарол ДСС-а.

ЛСВ: Скретање пажње

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да сматра претераном "медијску халабуку насталу у вези са штрајком председника једне формално ванпраламентарне странке".

"Српска напредна странка до посланика је дошла уз мандате своје мајке - Српске радикалне странке, а њена снага се до сада мери са два митинга, пуно приче и снимком на Јутјубу", наводи се у саопштењу.

ЛСВ сматра да због тога и начин на који Томислав Николић скреће пажњу на себе, не одудара од метода које је недавно применио његов дугогодишњи шеф, узор и хашки оптуженик Војислав Шешељ. 

"Николић и Александар Вучић су у претходне две године, можда, успели себе да убеде да су постали Европејци, али је сада поново јасно да су тензије, нервоза и демагогија капути из ормана СРС-а, који су им омиљени", наводи се у саопштењу.

СРС: Николић се уплашио доласка Шешеља

Заменик шефа посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштини Војводине Саша Сантовац изјавио је да је лидер напредњака одлучио да ступи у штрајк глађу и жеђу вероватно услед страха од повратка Војислава Шешеља из Хашког трибунала.

"Николић се определио за, реално гледано, једну непромишљену и неразумну одлуку како би се изборио за расписивање парламентарних избора, не за месец или два што би било логично, него у децембру, јер сматра да би тада, можда, остварио добар резултат", рекао је Сантовац на конференцији за новинаре.

Сантовац је истакао да Николић објективно није имао разлога да штрајкује глађу, јер му, како је рекао, није ускраћено ни једно лично право, па је тим својим поступком само обезвредио штрајкове људи који су у протеклом периоду протестовали због губитка посла у транзицији, непримања плата и других разлога.

И док једни подржавају, а други оспоравају методе Томислава Николића, потпредседник Социјалдемократске уније Милош Адамовић каже да ће и сам почети штрајк глађу и жеђу, уколико под притиском штрајка опозиционих првака власт буде попустила, јер тада такве методе постају легитимни начин политичке борбе.

"Уколико власт буде попустила и сам ћу прибећи истим методама и престати да узимам храну и воду све док се са политичке сцене Србије не повуку Томислав Николић, Александар Вучић и Борис Тадић, три особе које су најодговорније за тренутну ситуацију у нашој земљи", истакао је Адамовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи