Добри односи Вијетнама и Србије

Министар спољних послова Вијетнама Фам Ја Ким разговарао је у Београду са министром спољних послова Вуком Јеремићем и потпредседницом Владе Верицом Калановић. Са српским званичницима разговарао је о бољој сарадњи у областима одбране, економије и културе.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и шеф дипломатије Вијетнама Фам Ја Кием сагласили су се да постоје велики потенцијали за ширење сарадње две земље у различитим областима.

Јеремић је, после састанка са вијетнамским колегом, рекао да је захвалан на принципијелној подршци те азијске земље на непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

"Историја наших односа је историја узајамне подршке и разумевања", казао је Јеремић и додао да је данашња посета ојачала одличне односе две земље.

Разговарали смо о могућностима које постоје у области економије, културе и одбране, рекао је Јеремић.

Фам Ја Кием, први министар спољних послова Вијетнама који борави у званичној посети Србији, рекао је да Вијетнам може да извози више пољопривредних добара у Србију, попут пиринча, бибера и друго.

"Желимо да повећамо број узвратних посета на високом нивоу", казао је он.

Министар Јеремић је рекао да су председник и премијер Србије позвани у посету Вијетнаму, као и да су вијетнамски званичници позвани у узвратну посету.

Двојица министара разговарали су и о предстојећој конференцији Покрета несврстаних у Београду, у чијем раду ће учествовати и вијетнамска делегација.

Ускоро економски споразум са Вијетнамом 

Фам Ја Ким се претходно данас састао с потпредседницом Владе Србије за привредни и регионални развој Верицом Калановић. Тема састанка је била унапређење економске сарадње Вијетнама и Србије.

Представници Србије и Социјалистичке Републике Вијетнама ускоро ће потписати Споразум о економској и трговинској сарадњи, најавила је потпредседница Владе за привредни и регионални развој Верица Калановић.

"Постојећи уговор који је потписан 1980. године није ни изблиза довољан оквир у коме би се пронашле могућности и договор је да у наредном периоду Споразум о економској и трговинској сарадњи буде потписан на нивоу два министарства - Министарства економије и регионалног развоја Србије и Министарства индустрије и трговине Социјалистичке Републике Вијетнам", изјавила је Калановић.

Потпредседница Калановић је после састанка са високом делегацијом Вијетнама изјавила да ће тај споразум прецизирати приоритетне области сарадње.

Калановићева је навела да су "пријатељски и конструктивни" разговори са вијетнамском делегацијом показали да су односи на политичком нивоу неупоредиво бољи од економских, без обзира што две државе имају далеко веће потенцијале за наступе на међусобним тржиштима.

Верица Калановић је изнела да је на састанку било речи које робе могу да буду предмет трговинске размене.

"Вијетнам је понудио оно по чему је у свету међу најпознатијим - у извозу својих зачина, каучука, пиринча, кафе, а показао је велико интересовање за оно што у овом тренутку постоји у Србији, а то су електрични каблови, алумунијум, бакар, антимон", прецизирала је Калановићева.

Недовољна робна размена

На састанку је било речи и о могућности заједничког улагања у Србији.

"Вијетнам показује жељу да кроз заједничко улагање у Србији отвори пут ка земљама Европске уније и Руске Федерације. Позвала сам их да инвестирају у Србију и да заједнички тражимо нове могућности за пласман робе на трећим тржиштима", рекла је Калановићева.

По Калановићевој "за то постоје веома разложни и озбиљни аргументи".

Робна размена између СР Вијетнама и Србије у овом тренутку износи око 45 милиона долара, што је веома скромно и то је износ који се односи на директну размену између две земље.

"Међутим постоји улазак вијетнамске робе преко трећих земаља, па је вредност те размена нешто већа", нагласила је Калановић.

Са становништвом од преко 89 милиона, Вијетнам је 13 земља у свету по броју житеља.

Током протекле деценије је привредни раст у Вијетнаму, земљи која се простире на преко 330.000 квардратних километара, био један од највиших у свету. Прошле године је Вијетнам забележио стопу раста укупног домаћег производа од близу седам одсто, а ове се очекује да ће бити 6,1 одсто.

За период од 2011. до 2015, предвиђа се да ће просечна стопа раста БДП-а у Вијетнаму, бити 7,2 одсто. Процењује се да је номинални БДП Вијетнама у 2010. години био 104,6 милијарде америчких долара, или 1.168 долара по становнику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара