Читај ми!

ШИК под истрагом

Истрага о деловању тајне обавештајне службе Косова (ШИК) од њеног основања биће покренута на захтев председника комисије за надзор Косовске информативне агенције (КИА) Фљорина Краснићија. Краснићи одлучан да расветили десетогодишњи рад ШИК-а.

Председник парламентарне комисије за надзор Косовске информативне агенције Фљорин Краснићи затражио извештаје о деловању тајне обавештајне службе Косова (ШИК) од њеног оснивања, преноси приштински лист Коха диторе.

Лист наоводи да је Краснићи одлучио да иде до краја у расветљавању истине о десетогодишњем раду Косовске информативне службе (ШИК) као и да ће он мисију почети од шефова званичне КИА.

Краснићи ће од званичника КИА тражити информације о томе да ли је ШИК расформиран 15. јуна 2008. године или је и до данас активан, преноси Коха диторе.

"Тражићемо детаљне информације не само од директора него и од главног инспектора КИА. Они имају подељене дужности и због тога ће свакоме од њих неколико питања бити одвојено, послато у писаној форми и сачекаћу њихове одговоре", рекао је посланик покрета "Самоопредељење" Фљорин Краснићи.

Краснићи се одлучио на истрагу о ШИК-у дан пошто је члан Демократске партије Косова у скупштини Косова Беким Хаџију, познат под надимком Камиши, затражио његово смењивање са места председника Комисије за надзор КИА.

Краснићи је рекао да је његова највећа брига инфилтрација ШИК-а у државну информативну агенцију. Осим тога, Краснићи сматра да КИА није потпуно независна у свом раду.

"Требало би да знамо да ли је КИА заиста независна агенција или је само агенција којој прете и која је угрожена од приватних партијских информативних служби. А одговор на то треба да дају руководиоци КИА", рекао је Краснићи.

Историја ШИК-а

ШИК је формиран почетком сукоба на Косову, уз помоћ истоимене албанске обавештајне службе, углавном да би учврстио лидерску позицију Хашима Тачија и неутралисао све остале претенденте на Тачијево место, којих је, током сукоба и непосредно после њих, било сијасет.

Осим десетак албанских агената, ангажованих још 1998. године, на челу косовског ШИК-а били су Азем Суља и Џавит Халити и Кадри Весели који су, осим елиминације потенцијалних ривала, набављали оружје за потребе ОВК.

Прво значајно и никада расветљено убиство особа блиских ДСК-у Ибрахима Ругове јесте смрт Ахмета Краснићија, некадашњег пуковника ЈНА који је убијен у лето 1998. године, у Тирани. Краснићи је био кључни човек у формирању "Оружаних снага Републике Косова", ФАРК, формације за чије је акције косовска влада у егзилу Бујара Букошија издвојила 4,5 милиона долара и која је, суштински, представљала озбиљног ривала ОВК.

Према западним извештајима, Краснићи је убијен у заједничкој акција албанских и обавештајаца ОВК.

После Краснићија, убијена су још два локална команданта ОВК који су се, наводно, супротставили Тачијевом ауторитету, писао је касније Њујорк тајмс, додајући да су Агим Рамадани и Саљи Чеку били убијени у "инсценираним заседама српске полиције".

Истрага коју тренутно води Еулекс представља покушај да се расветли серија политичких убистава која су, до сведочења наводног агента обавештајне службе Ослободилачке војске Косова Назима Блаце, који је добио статус сведока сарадника, деловала нерешива.

Звезда Бруклинске везе

Фљорин Краснићи, који сада тражи истрагу ШИК-а, иначе је власник грађевинске фирме из Бруклина. Краснићи је постао познат као централна фигура филма "Бруклинска веза", који говори о начину сакупљања новца за финансирање ОВК.

Краснићи је успео да сакупи чак 30 милиона долара за наоружавање ОВК током деведесетих.

И дан данас Краснићи сакупља новац за побуњенике који не желе Уједињене нације, НАТО и Србе на Косову, јер, како каже, посао није завршен.

У филму "Бруклинкска веза" се појављују и Весли Кларк и Ручард Холбрук, који су се једном приликом присуствовали донаторској вечери, намењеној прикупљању новца за финансирање ОВК.

Краснићи је у процесу лобирања моћних политичара у Америци, заједно са другим члановима албанских удружења, сакупљао новац и за председничку кампању Веслија Кларка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво