Унапређење сарадње са Кувајтом

Током званичне посете Кувајту делегација Србије коју предводи председник Борис Тадић потписала четири споразума о сарадњи са том земљом. Централне тема разговора побољшање економске сарадње.

Делегација Србије на челу са председником Борисом Тадићем борави у дводневној званичној посети Кувајту. Првог дана посете, Тадић је разговарао са шефом те државе, емиром Сабах Ал Ахмед Ал Дабер Ал-Сабахом, председником Владе Насер Ал-Мохамед Ал-Ахмад Ал-Сабахом и са председником Националне скупштине Дасим Ал-Кхарафијем.

Тадић је емиру захвалио на доследној политици Кувајта кад је реч о Косову и Метохији, пошто та земља није признала једнострано проглашену независност Косова, истовремено Кувајт је дао шансу и дијалогу Београда и Приштине.

"Захвалан сам држави Кувајт што је у домену интегритета наше земље задржала принципијелну позицију не признајући самопроглашену независност Косова. То у организацији исламских земаља даје значајну предност Србији", рекао је Тадић после серије сусрета са највишим званичницима Кувајта.

Тадић је истакао да се са Кувајтом наставља и политички важна сарадња на мултилатералном нивоу, у организацији Уједињених нација.

"Подигли смо ниво наших односа и имамо прилику да тај процес наставимо", оценио је Тадић.

Кад је реч о економској сарадњи, којом ће се сутра на Бизнис форуму бавити и делегације привредника две земље, председник Србије је рекао да су отворени разговори о сарадњи у области пољопривреде, индустрије, грађевинарства, одбране, здравства, научна сарадња.

Тадић је додао да очекује и да ће привредници урадити свој део посла и да ће се учинити помак и унапредити, за сада скромна, економска сарадња.

Војна и политичка сарадње

Поред председника у Кувајту бораве и министри одбране и спољних послова, Драган Шутановац и Вук Јеремић.

Србија је дала Кувајту понуду за модернизацију и ремонт тенкова М-84 и данас потписани споразум о сарадњи у области одбране корак је даље у добијању тог посла, рекао је Шутановац.

Југославија је годинама била велики произвођач и извозник војне опреме, а један од најкрупнијих уговора који је реализован био је онај склопљен са Кувајтом 1990. о испоруци тенкова М-84.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић оценио је да су политички односи две земље одлични и без отворених питања. 

"У потпуности се узајамно подржавамо у међународним форумима и најближе могуће сарађујемо у дипломатском смислу. Ово је добар пример како отварање политичких односа може да доведе до развоја односа у свим доменима укључујући домен економије", рекао је Јеремић. 

Потписани споразуми

Осим Меморандума о разумевању у области одбране, данас су потписана и још три међудржавна споразума.

Министар економије Небојша Ћирић потписао је трговински споразум, који би требало да омогући повећање тренутно скромног извоза Србије у Кувајт.

Министар Вук Јеремић потписао је споразуме о ваздушном саобраћају и о укидању виза на дипломатске и службене пасоше.

На почетку посете, Тадић се састао са генералним директором Кувајтске инвестиционе управе Бадер Мохамед Ал-Садом и са генералним директором Кувајтског фонда за арапски економски развој Абдула Вахаб Ал-Бадром.

Економска сарадња централна тема

Централна тема разговора делегације Сбије и кувајтских званичника је побољшање економске сарадње, која заостаје за добрим политичким односима, а карактерише је скромна робна размена која је износила 1,3 милиона долара.

Кувајт је заинтересован за инвестирање у путну и железничку инфраструктуру Србије, док Србија жели да повећа извоз пољопривредних и прехрамбених производа, одеће, обуће, аутомобила и дрвене грађе.

Интерес за проширење сарадње постоји и у области туризма, а Србија посебно намерава да се врати на грађевинско тржиште Кувајта, имајући у виду да су српске грађевинске фирме протеклих деценија имале уносне пројекте у тој земљи.

Привредну делегацију Србије чини више од 20 компанија, банака и других институција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво