Читај ми!

Партнерство Београда и Париза

Србија и Француска потписале Споразум о стратешком партнерству. Посета Француској може означити прекретницу у односима две земље, оценио Борис Тадић. Париз ће бити најбољи заступник кандидатуре Србије за чланство у ЕУ, поручио Никола Саркози.

Председници Србије и Француске, Борис Тадић и Никола Саркози, потписали су у Паризу Политичку декларацију, која истиче значај предстојећег придруживања Србије Европској унији и представља нови подстрек пријатељским везама и поверењу Београда и Париза.

Истовремено, министар спољних послова Србије Вук Јеремић и француски министар за европска питања Лоран Вокије, у присуству Тадића и Саркозија, потписали су Споразум о стратешком партнерству две земље.

Борис Тадић је оценио да његова посета Паризу може означити прекретницу у билатералним односима Србије и Француске, али и нову димензију у процесу учлањења Србије у ЕУ и убрзавање тог пута.

Према Тадићевим речима, потписани Споразум о стратешком партнерству подразумева и обавезе које би требало да испунимо у европским интеграцијама, модернизацију администрације, сарадњу у области одбране и школовања српских официра.

То партнерство подразумева и сарадњу у области инфраструктуре, додао је Тадић и напоменуо да би требало наћи конкретне модалитете финансирања пројеката, међу којима је и изградња београдског метроа.

То би, према оцени Тадића, био вечни израз блискости српског и француског народа, као што је то и Споменик захвалности Француској на Калемегдану.

Тадић је напоменуо и да је Србија свесна својих обавеза и да мора да реформише правни систем и правосуђе, донесе током лета сет закона предвиђених Акционим планом и да испуни обавезу сарадње са Трибуналом у Хагу.

После тога, очекујемо јасну подршку Француске за кандидатуру Србије и почетак преговора, истакао је Тадић.

Саркози: Париз најбољи заступник кандидатуре Србије

Француски председник Никола Саркози пренео је Борису Тадићу да ће Париз бити "најбољи заступник" кандидатуре Србије за чланство у Европској унији, саопштило је француско председништво после разговора два лидера.

"Француска у потпуности подржава европску перспективу Србије и Србија нема бољег заступника у Европи за промовисање своје интеграције у ЕУ", рекао је Саркози председнику Тадићу током њиховог сусрета у Паризу, наведено је у саопштењу које је пренео АФП.

Саркози је нагласио да је значајно да Србија настави да спроводи реформе како би побољшала функционисање правне државе и да учини све што је у њеној моћи како би били ухапшени Ратко Младић и Горан Хаџић, преостала два хашка бегунца.

"То је параметар који ће ЕУ узети у обзир", наведено је у саопштењу Јелисејске палате.

Председник Србије Борис Тадић подсетио је да је тродневна посета Паризу била прва званична билатерална посета Француској једног шефа државе Србије, после 100 година, када је Париз посетио краљ Петар Први Карађорђевић, док су, у међувремену, односи одржавани у оквиру Југославије.

Била је ово прилика да се обнови традиционално, старо пријатељство и савезништво Србије и Француске, закључио је Тадић.

Стратешко партнерство

Договор о Споразуму о стратешком, који су потписали Јеремић и француски министар Вокије, постигнут је практично још средином 2009. године, приликом тадашње посете Бориса Тадића Паризу.

Споразум је трећи такав документ који Србија потписује са неком земљом. Претходно је у августу 2009. године потписан са Кином, а 13. новембра 2009. године и са Италијом.

У најави је и Споразум о стратешком партнерству са Русијом, који би, како је раније најавио Вук Јеремић, требало да буде потписан приликом посете председника Тадића Москви до краја јуна ове године.

Споразуми о стратешком партнерству су оквирни документи којима две земље потврђују висок степен политичких односа и међусобне билатералне сарадње, као и начелно заједништво интереса у више домена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво