Читај ми!

Саргсјан у Београду

Србија и Јерменија вековима сарађују, па ће у наредном периоду две државе потписати низ економских споразума, како би привредна сарадња достигла ниво политичке сарадње, сагласили су се председници Србије и Јерменије, Борис Тадић и Серж Саргсјан.

Председници Србије и Јерменије Борис Тадић и Серж Саргсјан сагласили су се да два народа имају вишевековну традицију сарадње и да би у будућности политичка сарадња две државе требало да буде крунисана интензивнијом економском и културном сарадњом.

Тадић је рекао да у наредном периоду две државе треба да потпишу низ економских споразума, како би привредна сарадња достигла ниво политичке сарадње.

Будући да се обе државе налазе у регионима који су имали турбулентну прошлост, двојица председника сагласили су се да све регионалне проблеме треба решавати искључиво преговорима и мирним путем.

"Чување мира и стабилности је важно за наше грађане и регионе у којима се налазимо и који су вековима били погођени разарањима и етничким чишћењима и то мора да се промени", поручио је Тадић.

Саргсјан је рекао да Јерменија неће мењати свој став у вези са Косовом и Метохијом и да никад ништа неће урадити што је противно интересима Србије.

Председник Јерменије је констатовао да политичка и економска сарадња двеју држава имају још много потенцијала за развој, посебно истакавши трговинску и сарадњу у области туризма, саобраћаја и енергетике.

Током разговора са председницом Скупштине Србије констатовано је да постоји основа за још бољу сарадњу парламената две земље, а Дејановићева је истакла да ће иницирати оснивање Групе пријатељства са Јерменијом у парламенту Србије.

Приликом данашње посете потписана су три билатерална споразума. Министри спољних послова Вук Јеремић и Едвард Налбандијан потписали су Споразум о укидању виза за службене и дипломатске пасоше.

Споразум о ваздушном саобраћају потписали су министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић и директор Сектора за цивилно ваздухопловство Јерменије Артјан Мофсесјан, а Програм сарадње у области културе за период од 2011. до 2013. потписали су министри културе Предраг Марковић и Хасмик Погосјан.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се