Читај ми!

Кампања УРС-а за децентрализацију

Уједињени региони Србије траже да 80 одсто пореза на плате припадне општинама, непосредан избор градоначелника и хитан повраћај имовине, одузета 1995, локалним самоуправама, рекао Млађан Динкић на почетку кампање за децентрализацију Србије.

Уједињени региони Србије започели су данас у Крагујевцу кампању за регионализацију и децентрализацију Србије. За неколико сати на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије прикупљено је више од 6.000 потписа.

Председник УРС-а Млађан Динкић је изјавио се петиција покреће са циљем да се измене закони "који представљају препреку регионалном развоју Србије".

"Тражимо да 80 одсто од пореза на плате припадне општинама, да грађани могу непосредно да бирају и смењују градоначелнике и да се хитно врати имовина локалним самоуправама, која им је одузета 1995. године", рекао је Динкић.

Кампања креће из Крагујевца зато што је градоначелник Верољуб Стевановић један од првих демократских градоначелника које су грађани директно изабрали 1996. године, објаснио је Динкић.

Стевановић је међу првима потписао петицију, док ће остали лидери Уједињених региона Србије то учинити у својим местима. Потписи грађана у мају ће бити достављени Народној скупштини.

Неопходно је прикупити 30.000 потписа, међутим, председник УРС-а, Млађан Динкић очекује да ће више стотина хиљада грађана подржати ту иницијативу. Циљ је, кажу организатори е да се променом закона, новац који се заради у локалним самоуправама остане на располагању тим општинама.

УРС: Време за праву децентрализацију Србије

Није фер, нагласио је Млађан Динкић, председник УРС-а да се у Београду, где су смештене све државне институтције троши половина буџетских средстава, а да притом четири петине грађана Србије живе ван престонице. Недопустиво је да се сви приходи сливају у један град, јер због неповољнијих услова за живот млади напуштају ионако неразвијене крајеве Србије.

Крагујевац би, када би 80 одсто пореза на плате остајало граду, ове године у буџету имао још 570 милиона динара. Тај новац би, по речима градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића омогућио локалној самоуправи да заврши започете пројекте којих се, упркос економској кризи и беспарици Крагујевац није одрекао.

Време је, сматрају лидери Уједињених региона Србије, да започне права децентрализација Србије. Тај процес, Верољуб Стевановић назвао је трећим таласом политичке децентрализације који долази после владавине Милошевића и ДОС-а.

Петицију УРС-а потписали су и Верица Калановић, Сузана Грубјешић и Маја Гојковић. Да би се петиција нашла пред посланицима Скупштине Србије потребно је прикупити 30.000 потписа, подсетио је Динкић и додао да очекује да ће бити прикупљено више од 100.000 потписа у наредна два месеца колико ће трајати акција у свим градовима Србије.

У Крагујевцу је данас одржан и Други конгрес партије Заједно за Шумадију. У присуству многобројних гостију из земље и иностранства, 572 делегата једногласно су по други пут за председника изабрали Верољуба Стевановића.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи