Читај ми!

Дијалог свима потребан

Шеф српске делегације у разговорима Београда и Приштине Борко Стефановић каже да дијалог не може да реши све проблеме, али да нема алтернативу. Приштина закључује да је време одржавања разговора повезано са статусом кандидата који Београд жели, наводи аналитичар Леон Малазогу.

Дијалог Београда и Приштине не може да реши све проблеме, али нема алтернативу, а циљ је да се до краја године затворе неке од тема и што пре омогући комуникација и нормалан живот на Косову и Метохији, рекао је шеф српског тима Борко Стефановић.

Стефановић је одбацио процене из Приштине да је Србија пристала на преговоре само ради стицања статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Признајући да су две делегације и даље на одвојеним позицијама шеф српског тима верује да су решења проблема о којима се преговора могућа уз поштовање разлика Београда и Приштине у погледу статуса Космета.

"Мени се чини да је јасно да овај диjалог није око тога да ли је неко независан или није, као што је јасно да Србија не даје право неком да буде независан, нити ми то право потврђујемо, нити ћемо прихватити независност. Ово је дијалог који је свима потребан", рекао је шеф београдског тима Борко Стефановић.

На трибини у Београду аналитичар Леон Малазогу пренео је шта косовски Албанци мисле о дијалогу, а шта Приштина замера Београду.

Леон Малазогу из Пројекат за етничке односе Приштина каже да је Београд имао добре намере према Приштини то би урадио пре више година.

Према његовим речима, пошто се разговори воде сада Приштина може да закључи да је то повезано са статусом кандидата који Београд жели и зато Приштина каже "зашто бисмо им помогли у томе".

"Перцепција да Београд добија неке награде у смислу кандидатуре, а Приштина ништа је погрешна, јер смо ми у истом лонцу и сви треба да решимо ствари да бисмо створили стабилност и трајни мир као нешто што ће бити прихватљиво Бриселу", навео је Стефановић.

Из Тиране, где је у званичној посети, шефица приштинског тима Едита Тахири понавља да је "циљ косовско-српског дијалога разматрање техничких питања која коче односе две земље и да дијалог никако неће имати друге димензије".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво