Председница Финске у Војводини

Другог дана посете Србији Тарја Халонен, у Новом Саду, разговарала са председником војвођанске владе и скупштине, Бојаном Пајтићем и Шандором Егерешијем. Tема разговора остваривање права различитих заједница мултиетничке Војводине.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић данас је, у разговору са председницом Финске Тарјом Халонен, истакао да националне заједнице треба да имају своје представнике на свим местима где се доносе одлуке о њиховом положају, саопштио је Покрајински секретаријат за информације.

Представљајући финској председници Војводину као једну од мултиетничких регија у Европи и политику покрајинске владе у остваривању људских и мањинских права, Пајтић је рекао да националне и етничке заједнице треба да учествују у дефинисању приоритета активности којима се обезбеђује очување њиховог националног идентитета.

"Поносни смо на своје богатство нација и на достигнути ниво права која имају припадници националних заједница у Војводинии, истако је Пајтић и подсетио да је у Скупштини Војводине у службеној употреби шест језика.

Пајтић је навео да покрајинска влада обезбеђује и финансира комплетно образовање у основним и средњим школама, чак и за припаднике мање бројних националних заједница.

Бојан Пајтић је напоменуо да Влада Војводине, у области образовања спроводи посебне програме који се односе на образовање припадника ромске националности, па се тако финансира више од 200 студената Рома, што је око један одсто ромске популације.

Активности на поправљању положаја Рома остварују се на више нивоа па је, уз остало, обезбеђена финансијска подршка за више од 50 ромских породица које су покренуле сопствени посао.

Председница Финске сагласила се са таквим приступом и изјавила да се и у тој земљи, где живи између 10.000 и 12.000 Рома, спроводе програми њихове едукације, запошљавања и стамбеног збрињавања, наведено је у саопштењу.

Егереши и Халонен о важности очувања мултиетничности

Раније данас председник Скупштине Војводине Шандор Егереши и председница Финске Тарја Халонен разговарали су у Новом Саду о важности очувања војвођанске мултиетничности као једног од најважнијих предности на европском путу Србије.

Како се наводи у саопштењу прес службе Скупштине Војводине, Егереши је упознао Халоненову са стратешким циљевима у раду покрајинске администрације, издвајајући значај очувања идентитета и унапређење права великог броја националних заједница које у Војводини живе.

Председник Скупштине Војводине рекао је да Војводина због тога улаже све напоре ради убрзања пута Србије ка Европској унији, прецизирајући да Војводина, активном сарадњом са европским регионима и инсистирањем на даљој демократизацији и суштинској децентрализацији земље, даје значајан допринос процесу европских интеграција.

Тарја Халонен је исказала велико интересовање за службену употребу језика и писма националних заједница које живе у Војводини, посебно у областима државне управе, образовања, судства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво