Попис на Косову

На Косову почео попис становништва и домаћинстава који ће трајати до 15. априла. Последњи комплетан попис у Покрајини обављен 1981. године.

Попис становништва, станова и породичних домаћинстава, који организује статистички завод Косова, уз међународни мониторинг, почео је на Косову и трајаће до 15. априла.

Припреме за попис почеле су 2005. године и стално их је надгледала Међународна посматрачка операција и међународне организације.

Поводом страховања због питања о националној припадности и вероисповести, из међународних организација које ће пратити и надгледати изборе процењено је да су питања усклађена са међународним стандардима, јер су испитаници слободни да искажу своју националну припадност и вероисповест, али нису обавезни.

Последњи комплетан попис у Покрајини обављен је 1981. године. Покушај да се попис обави 1991. године бојкотовали су косовски Албанци.

На северу Косова процес ће надгледати Канцеларија УН за пројектне службе (УНОПС).

Међутим, председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да попис на северу Косова није почео и да је убеђен да у том делу Покрајине на попис нико неће ни пристати.

Влада Србије раније је позвала косовске Србе да не учествују у попису уколико их на целој територији Косова не спроводе УН.

"Сматрамо да би наш пристанак на попис легализовало етничко чишћење које Албанци уз помоћ међународне заједнице спроводе од 1999. године", рекао је Пантић.

Пантић је рекао да неће дозволити попис тако што пописивачима неће пружити логистичку помоћ и неће дозволити да се институције на северу Косова користе за попис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво