Кувајт отворен за сарадњу

Добри политички односи Србије и Кувајта нису праћени одговарајућом економском сардњом, рекао министар Расим Љајић после састанка са кувајтским министром финансија. Кувајт спреман да улаже у железничке инфраструктурне пројекте у Србији.

Србија и Кувајт имају одличне политичке односе и између наших земаља нема ниједног спорног питања које би оптеретило међусобне односе, али добри политички односи нису праћени одговарајућом економском сарадњом, изјавио је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

"Робна размена Србије и Кувајта је занемарљиво мала и у 2010. години износила је 1,3 милиона долара", рекао је Љајић после првог заседања Мешовите комисије за економску и техничку сарадњу Србије и Кувајта.

Љајић је са министром финансија Кувајта Мустафом Јасен Ал Шамалијем потписао Меморандум о разумевању о ваздушном саобраћају две државе као и записник са заседања мешовите комисије.

Он је најавио да ће приликом предстојеће посете председника Србије Бориса Тадића Кувајту бити одржан Бизнис форум уз учешће око 30 компанија из Србије, што ће бити прилика за конкретну пословну сарадњу.

Љајић је рекао да је Кувајт заинтересован за инвестирање у области путне и железничке инфраструктуре у Србији, а посебно у изградњи друге фазе железничке станице Прокоп у Београду.

"Србија је заинтересована да прошири обим размене са Кувајтом посебно када је реч о пољопривредним, прехрамбеним производима, одећи, обући, аутомобилима и дрвној грађи, а желимо и да наши лекари и медицинско особље буду присутни у тој земљи", рекао је Љајић.

"Обострано је констатовано да постоји интерес за проширење сарадње у пољопривреди, здравству и туризму", рекао је Љајић, истакавши да Србија жели да се врати на тржиште Кувајта, посебно када је реч о грађевинским фирмама које су се одлично котирале у тој земљи.

Кувајт спреман за улагање у железницу

Министар финансија Кувајта потврдио је да је Кувајт спреман да учествује у изградњи железничког чвора у Београду и аутопутева у Србији.

Он је позвао компаније из Србије да учествују у различитим пројектима који ће у наредне четири године бити реализовани у Кувајту у оквиру плана за развој Кувајта.

Шамали је оценио да је потписавање данашњих докумената само почетак заједничког рада и сарадње и да пред двема земљама стоји доста могућности за реализацију заједничких послова.

Он очекуje да ће током посете председника Тадића Кувајту и делегације предузетника из Србије наша предузећа успети да искористе на набољи начин ради постизања конкретних договора о заједничким пословима.

Кувајтску делегацију претходно је примио премијер Мирко Цветковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво