Скупштина о социјалној заштити

Завршена расправа о амандманима на Предлог закона о социјалној заштити. Владајућа коалиција и ЛДП оценили да ће Закон побољшати положај најсиромашнијих грађана. Опозиција указала да у буџету нема средстава за повећање социјалних давања.

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о амандманима на Предлог закона о социјалној заштити који предвиђа повећање броја корисника социјалне помоћи, веће новчане износе за најсиромашније и развој услуга социјалне заштите на локалном нивоу.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изјавио је у Скуптштини да су социјална давања недовољна, а да, узимајући у обзир реалне финансијске могућности државе, предложено повећање није мало.

Досадашња месечна давања за појединца била су 6.000 динара, а за вишечлано домаћинство 14.000 динара, док је предложеним решењима предвиђено од 6.500 динара за појединца до 21.000 динара за породицу.

Љајић је навео да Србији недостају стручни радници у центрима за социјални рад, али да због недостатка новца и ограничења броја запослених нема могућности да се они ангажују, а постоји и намера да се свакој локалној самоуправи додели свој центар за социјални рад.

Министар је рекао да је циљ закона и реформе система социјалне заштите проактивна улога центара за социјални рад и социјалних радника. Он је навео да је у закон уведен појам "водитеља случаја", који ће пружати услуге социјалне заштите кроз индивидуализовани приступ.

"Водитељ случаја ће на терену пратити стање корисника, водити рачуна о узроцима сиромаштва, разлозима зашто је неко дошао у стање социјалних потреба и покушати да елиминише стање у којем се корисник појединац нашао", рекао је Љајић посланицима.

Поводом амандмана Српске радикалне странке који предвиђа да свака локална самоуправа мора да има на својој територији центар за социјални рад, уместо решења које је предложила влада да се центар може оснивати на територији једне или више јединица локалне самоуправе, Љајић је рекао да је законом нормирано фактичко стање.

Опозиција: Закон неће помоћи најугроженијима

Посланици СРС-а, СНС-а и ДСС-а оценили су да предложени Закон о социјалној заштити неће
помоћи најугроженијим категоријама становништва, указујући да у буџету нема довољно новца за повећана издвајања.

Посланици СРС су амандманом затражили законски оквир којим би се, када се побољша економска ситуација у Србији, повећала социјална давања за најугроженије категорије становништва. Радикали су указали да предложени закон није на адекватан начин сагледао ситуацију на терену и стварне потребе грађана, као и да су социјални радници "недовољно упућени у проблеме грађана".

Посланици СНС-а затражили су да се повећа број пољопривредника који би могли да примају социјалну помоћ, уз оцену да влада води лошу политику према пољопривредницима и да је сиромаштво на селу знатно веће него у граду.

Посланици ДСС-а навели су да држава нема довољно новца за побољшање система социјалне заштите и да су законска решења "интервентна, а не превентивна".

Министар Љајић прихватио је током расправе амандман Нове Србије којим се прецизира да је и унапређење родне равноправности међу циљевима социјалне заштите.

Посланици ЛДП-а оценили су да је превелика одговорност на центрима за социјални рад који не могу да одговоре на све потребе кориснике, а посебно у малим срединама.

Посланици СПС-а амандманом су затражили да се већим новчаним издвајањима побољша положај родитеља који имају децу ометену у развоју.

Посланици ПУПС-а подржали су предложени закон и навели да би систем социјалне заштите развијен у Београду, који подразумева социјална давања за најугроженије пензионере, породиље, породице са троје и више деце, геронтодомаћице, требало да постоји и у другим градовима у Србији.

Поводом навода посланице ЛДП-а Марије Бугарчић да се та странка већ дуже залаже за деполитизацију и департизацију јавних предузећа као и центара за социјални рад, Љајић је навео да у свом министарству није запошљавао људе из Социјалдемократске партије Србије чији је лидер.

Посланици ће сутра расправљати о амандманима на Предлог закона о спорту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи