Јачање руско-српске сарадње

Нема граница у економској сарадњи Србије и Русије, рекао председник Тадић после разговора са руским премијером Путином. Руске компаније помоћи ће Србији у изградњи железничких пруга, а српски грађевинари учествоваће у припреми Олимпијских игара у Сочију и Светског првенства у фудбалу 2018. године, најавио Путин. Потписано више билатералних споразума.

Председник Србије Борис Тадић оценио је разговоре са руским премијером Владимиром Путином и руском делегацијом као изузетно успешне, који ће унапредити ниво сарадње две земље.

"Русија је један од најзначајнијих партнера наше земље, са којом имамо један од највиших степена сагласности о међународним питањима", поручио је Тадић и истакао да нема граница у економској сарадњи две земље. 

Са друге стране, руски премијер Владимир Путин рекао је да се списак заједничких економских пројеката две земље стално шири и да Русија држи позицију једног од водећих трговинских партнера Србије.

"Разматрамо пакет од 800 милиона долара за финансирање конкретних пројеката", рекао је руски премијер.

"Руске компаније помоћи ће Србији у изградњи железничких пруга, а са друге стране, желели бисмо да искористимо велико искуство српских партнера у изградњи туристичких објеката", рекао је премијер Путин.

Русија ће одобрити Србији кредит од 200 милиона долара за модернизацију железнице, прецизирао је руски министар за саобраћај Игор Левитин.

Путин је рекао да се очекује учешће српских грађевинских компанија у припреми Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. године и Светског првенства у фудбалу 2018. године, на које ће Русија потрошити бар десет милијарди долара.

Говорећи о Европској унији, Владимир Путин је рекао да Русију не забрињава тежња Србије да постане чланица Уније.

"Пажљиво ћемо пратити и заједно радити да европска интеграција не би изазвала штету по руско-српске односе", рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре с председником Србије Борисом Тадићем.

Тадић је истакао да је "стратешко опредељење Србије да буде чланица Европске уније" и истовремено има "стратешки интерес око сарадње са Русијом, укључујући и енергетику".

"Не видим могућност да ЕУ реши енергетске потребе без партнерства са Русијом", рекао је Тадић и изразио уверење да ће и "Србија бити део тог аранжмана".

Председник Борис Тадић је Русији и премијеру Путину захвалио на подршци по питању Косова и Метохије.

"Русија је била и остаће савезник Србије када је реч о Косову и Метохији и не треба објашњавати разлоге за то. Они произлазе из историјских веза и блискости две земље", поручио је Путин.

"Све што иде у корист Србије одговара интересима Русије", рекао је Путин одговарајући на новинарско питање како се осећа као почасни грађанин Косова.

Тадић је, такође, захвалио на подршци Русије, која је у време светске финансијске кризе, помогла Србију кредитом од 200 милиона долара. 

Када је реч о изградњи гасовода "Јужни ток", Тадић је оценио да је тај пројекат од изузетног значаја за читав европски континент, а од Путина је, како је рекао, добио уверавање да ће пројекат бити реализован у наредним годинама.

Борис Тадић је рекао и да је инвестиција "Гаспрома" у Нафтну индустрију Србије дала резултате, јер је та компанија остварила профит и додао да су обе земље заинтересоване за наступ НИС-а на регионалним тржиштима.

Тадић је рекао да у будућности очекује и инвестиције у Рафинерију "Панчево".

Путин је званичну посету Србији започео разговором са Тадићем у Палати Србије. На састанку Тадића и Путина, који је трајао сат времена дуже него што је предвиђено, председник Србије је указао да на традиционалну блискост два народа упућује и сличност застава две земље и најавио потписивање споразума о стратешком партнерству.

Руски премијер је истакао да му је драго што је после 10 година поново у Београду и што ће видети до ког степена су остварени договори представника две земље.

Председник Борис Тадић рекао је да је Србија земља великог пријатељства према Русији и руском народу.

Путин у Скупштини

Руски премијер посетио је српски парламент. Приликом сусрета са председницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић и шефовима посланичких група, Путин је рекао да у Русији нема ниједне политичке странке која није пријатељ Србије.

Путин је указао на значај парламентарне сарадње две земље, рекавши да треба проширити сарадњу посланичких група и различитих парламентарних тела да би се формулисале заједничке позиције на међународном нивоу.

Председница Скупштине рекла је да Србија и Русија, без обзира на величину и економску моћ, једна другу сматрају за партнера, а да ће посета премијера Путина дати нов, још снажнији импулс даљем развоју економских односа двеју држава. Руски премијер задржао се у Скупштини скоро сат времена.

Долазак премијера Путина пред здање Дома народне скупштине поздравило је неколико стотина грађана окупљених поред зграде парламента, узвицима добродошлице и аплаузом.

Гост из Москве поново се састао са српским државним врхом на радном ручку у здању на Андрићевом венцу. Дариван је књигом "Србија од злата јабука" на руском језику не би ли још боље упознао земљу у чијих је 11 градова почасни грађанин.

Орден Светог Саве за Путина

Руски премијер посетио је вечерас храм Светог Саве на Врачару, где му је патријарх српски Иринеј уручио Орден Светог Саве Првог степена.

Патријарх Иринеј је Путину захвалио за љубав према Српској православној цркви и настојању и подршци Русије да Косово и Метохије остане у саставу Србије.

Путину је Орден Декретом Светог архијерејског Синода додељен још 2007. године на предлог тадашњег српског патријарха Павла, али му је он уручен вечерас, јер раније није било прилике за то.

Ово највише црквено одликовање до сада су добиле бројне истакнуте личности из разних сфера живота.

Обиласком највеће православне цркве на Балкану, Путин је завршио једнодневну посету Београду.

Посету руског премијера пратило је више од 400 страних и домаћих новинара.

Број коментара 88

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи