Забринутост због ситуације у Либији

Влада Србије забринута због ситуације у Либији и угрожавања живота цивила. Шеф српске дипломатије Вук Јеремић позвао на прекид ратних разарања и прекомерну употребу силе, која проузрокује старадање цивила.

Министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је Србија "забринута и несрећна" због тренутне ситуације у Либији и додао да је сада најважније да престану борбена дејства и страдања цивила.

Јеремић је, на конференцији за новинаре после сусрета са португалским колегом Луишом Амадом, рекао да Србија као одговорна чланица међународне заједнице подржава све одлуке Савета безбедности Уједињених нација, али да, са друге стране, подржава територијалну целовитост и суверенитет Либије.

Поводом ваздушних напада на Либију, шеф српске дипломатије је рекао да је Србија имала горко искуство са ваздушним нападима и да зато позива на прекид ратних разарања и прекомерну употребу силе која проузрокује старадање цивила.

Поводом ситуације у Либији, где већ четврти дан траје интервенција међународне коалиције против снага лојалних Моамеру Гадафију, први пут се огласила и Влада Србије, изражавајући забринутост због угрожавања живота цивила у сукобима.

У саопштењу Владе се наводи да Србија позива на поштовање Резолуције Савета безбедности УН број 1973 и међународног хуманитарног права, како би се хитно зауставило страдање цивила и даља разарања.

"Србија у потпуности подржава територијални интегритет и целовитост Либије", саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

О Либији се прво говорило у српском парламенту, на иницијативу Либерално-демократске партије, која је затражила да се Влада Србије изјасни и саопшти став у вези са дешавањима у Либији и страдањем цивила.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је рекао да је Влада Србије нема пред "бруталним обрачуном Гадафија према својим грађанима" и позвао је на хитну реакцију и осуду страдања цивила.

"Оно што се тамо данас дешава је само страдање других цивила, цивила у Триполију и то није политика са којом ми треба да се солидаришемо, то је политика коју треба да осудимо и да предложимо мере којима ће тај проблем бити превазиђен и решен, а очигледно је да ћутимо због тога што смо прво били Гадафијеви кловнови, а сада бисмо да будемо Обамини кловнови", оценио је Јовановић.

Тим поводом, шефица посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија рекла је да се Србија залаже за поштовање људских права и да бомбардовање неке земље није најсрећнији начин да се та права и остваре.

"Важно је да је јасан став Србије да се залаже за поштовање људских права са једне стране, али са друге стране, Србија има разлога да верује да бомбардовање неке земље није најсрећнији начин да се остварују људска права", рекла је Колунџија новинарима у републичком парламенту.

Одговарајући на питање какав став Србија треба да заузме поводом дешавања у Либији, Колунџија је рекла да није упутно да Србија "превише троши своје ограничене спољно-политичке ресурсе".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара