Конзулат Србије у Херцег Новом

Заједничка будућност Србије и Црне Горе је у Европској унији, рекао председник Тадић приликом отварања конзулата Србије у Хецег Новом. Конзулат је још један добар мост са Србојом, истакао црногорски председник Филип Вујановић.

Председници Црне Горе и Србије, Филип Вујановић и Борис Тадић, отворили су данас конзулат Србије у Херцег Новом. 

Тадић је оценио да ће конзулат обезбедити већи ниво повезивања грађана две земље, чија је заједничка будућност у Европској унији.

"Конзулат ће бити од користи грађанима Херцег Новог и читаве Боке, као и многим туристима из Србије који ће посећивати Црну Гору", навео је Тадић.

Тадић је истакао да би две земље, пре него што постану чланице Уније, требало да искористе све потенцијале међусобне сарадње на простору западног Балкана.

"У том послу заједнички учествујемо, подстичемо сарадњу успостављањем бољих односа, истовремено поштујући једни друге, поштујући дигнитет и једне и друге земље, поштујући све идентитете који постоје на овом нашем заједничком простору, под овим небом, истовремено верујући да нам је место у ЕУ, у заједници са свим европским народима", рекао је Тадић.

Вујановић је истакао да га радује начин на који "подстичемо развој и сарадњу, како економску тако и кроз комуникацију грађана".

"Весели ме да ће наши пријатељи, држављани Србије, када буду у Котору, Тивту, Будви и Херцег Новом овде у конзулату обављати своје дипломатско конзуларне послове", рекао је Вујановић, уверен да је то још један "добар мост са Србијом".

Конзуларно подручје обухватаће територије општина Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва, а дужност генералног конзула, по одлуци Владе Србије, обављаће Марина Јовићевић.

Поводом отварања конзулата, у Галерији "Јосип-Бепо Бенковић" отворена је изложба насловљена "Иво Андрић писац и/или дипломата", у знак сећања на 50 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

Тадић се претходно у Никшићу састао са епископом Српске православне цркве у Црној Гори Јоаникијем. У оближњем селу Јасеново Поље са оцем и братом тенисера Новака Ђоковића, посетио је родну кућу Новаковог деде, а затим и своје рођаке у Горњем Пољу.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво