Тадић у Кјоту

Председник Србије Борис Тадић обишао древну јапанску престоницу Кјото, на крају вишедневне посете Јапану. То је прва посета председника Србије на тако високом нивоу за последње четири деценије.

Обиласком Кјота, древне престонице Јапана, председник Србије Борис Тадић завршио четвородневну посету тој земљи.

Тадић је у Кјоту, бившој јапанској престоници и седишту древне културе, а сада једном од најпосећенијих градова, обишао Златни павиљон и Шогунову палату, два од 17 споменика који су сврстани у светску културну баштину.

Златни павиљон изграђен је у 14. веку, али је почетком педесетих година прошлог века изгорео до темеља. Поново је саграђен 1955. године.

Кјото је познат и као академски центар земље, али и као седиште чувене компаније за израду видео-игрица "Нинтендо".

Посета Јапану значајна је као прва посета првог човека Србије, од када су Србија и Јапан успоставили дипломатске односе, још 1882. године. Важан гест јесте тај што је Тадића примио јапански цар, што се сматра великом почашћу, јавља извештач РТС-а Зоран Станојевић.

Посета српске делегације је и прилика да се озваниче споразуми попут оног о укидању виза, али и да се објави да је Јапан дао Србији јенски кредит, односно, зајам од 28,2 милијарде јена за десумпоризацију термоелектране у Обреновцу.

Јапански инвеститори и званично су позвани да инвестирају у Србији, што је за Јапанце, који држе до протокола, веома значајно.

Закључак четвородневне посете српске делегације јесте да су јапанско-српски политички односи веома добри, али да има места да се поправе слаби економски односи две земље. 

Тадић у Кјото стигао је из Токија, где га је примио цар Акихито и где се сусрео са представницима власти и привредницима.

Председник Србије је разговарао са премијером Јапана Наото Каном и отворио бизнис форум на којем је јапанским привредницима поручио да могу да улажу у Србији, јер је Србија демократска и политички стабилна.

Посету председника Србије прате и тамошњи медији, преносећи, између осталог, оцену председника Парламентарне лиге пријатељства Јапан-Србија Ићира Аисаве да је реч о историјској посети која ће учврстити односе две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво