Скупштина о реконструкцији

Завршена расправа у Скупштини о Изменама закона о Влади и Предлогу закона о министарствима. Подршку реконструкцији Владе најавиле странке владајуће већине, док је опозиција оштро критиковала предложене промене.

Скупштина Србије завршила расправу о Изменама закона о Влади и Предлогу закона о министарствима. Током вишесатне расправе подршку реконструкцији Владе најавиле су странке владајуће већине, док су ЛДП, СРС, ДСС, СНС и НС оштро критиковали предложене промене.

Посланици опозиционих странака оценили су да је предложена реконструкција Владе 'фарса и плод трулих компромиса', док су посланици странака владајуће већине истакли да ће измене закона о Влади и Закона о министарствима омогућити ефикаснији рад Владе и испуњавање зацртаних циљева.

Посланици Српске напредне странке су у парламентарној расправи критиковали најављено спајање министарстава пољопривреде и трговине, јер, како су навели, то показује опредељење власти да јој пољопривреда није приоритетна привредна грана.

Посланик Демократске странке Србије Милан Лапчевић оценио је да је реконструкција Владе 'фарса и замајавање грађана' и да Влада треба да поднесе рачуне за свој рад, јер није испунила дата обећања и данас уместо привредног раста имамо привредни пад, смањен број страних инвестиција, велики број незапослених.

Посланик Либерално-демократске партије Весна Пешић истакла је да је потребно укинути шест министарства, међу којима су министарства спорта, вера и дијаспоре, а требало би формирати канцеларију за људска и мањинска права при Министарству правде. Пешићева је, такође, навела да се у Србији министарства деле по партијском, феудалном систему.

Српска радикална странка је критиковала премијера Мирка Цветковића што није дошао у парламент да брани законе. Посланик те странке Драган Стевановић нагласио је да министри Милан Марковић, који је присуствовао седници јуче, и Оливер Дулић, који је данас у Скупштини, 'нису политички релеванти да буду саговорници посланицима'.

Посланици Нове Србије су питали зашто су смењени министарка финансија Диана Драгутиновић и министар Саша Драгин.

Политичка стабилност приоритет

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић нагласио је да је у овом тренутку приоритет Србије политичка стабилност, јер је то предуслов за наставак успешне реализације прокламованих циљева Владе.

Модел реконструкције ове Владе ће, према његовим речима, бити основ за неке будуће владе, а не да свака влада има свој приступ и одређује број министарстава у зависности од политичког тренутка.

Посланик Лиге социјалдемократа Војводине Александра Јерков истакла је да опозиција током расправе није изнела алтернативу предложеним законима и конкретна решења, већ само празне фразе.

"После три године немамо право да преиспитујемо подршку Влади, јер су они који желе да је сруше већ показали шта умеју или грађани Србије не могу да забораве шта умеју и шта су урадили", поручила је Александра Јерков.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић поручио је да у Србији неће бити одржани превремени парламентарни избори, већ ће они бити одржани када закон налаже.

На почетку расправе, у уторак, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић изјавио је да ће реконструисана Влада Мирка Цветковића имати најмање ресора од Другог светског рата. Марковић је констатовао да је само у 2004. години у Влади Србије било 17 министарстава, колико би требало да има и Цветковићева реконструисана Влада.

У парламенту је формирана нова посланичка група - Уједињени региони Србије, чији ће шеф бити Млађан Динкић, а његов заменик Сузана Грубјешић.

Седница ће бити настваљена сутра разматрањем амандмана на предложена законска решења. Посланици су до сада поднели око 30 амандмана, већином на законски предлог о министарствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво