Реаговања на нови Цветковићев кабинет

Нови састав реконструисане Владе поделио је политичку јавност у Србији. Власт поручује да је задовољна, јер је договор постигнут, док опозиција сматра да је реконструкција маркетиншки потез којим Влада купује време до избора.

Коначно се може говорити о конкретним именима у реконструисаној Влади, после предлога за састав новог кабинета који је данас предложио премијер Мирко Цветковић. Припадници владајуће коалиције су задовољни, јер је договор коначно постигнут, док опозиција сматра да нису направљене озбиљне промене.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић, чије име је у јавности отворило јавну расправу о реконструкцији, каже да је задовољан због мањег састава Владе и због тога што је очувана стабилност која ће, како је рекао, погодовати привлачењу страних инвестиција.

Динкић је, на конференицији за новинаре, рекао да је замолио Верицу Калановић да прихвати место потпредседника Владе, због, како каже, морала који је исказала после покретања поступка за његово разрешење, као и стручности и енергије.

Калановићева ће убудуће, према његовим речима, координирати радом економских ресора у Влади и институција од значаја за привредни развој, активностима за привлачење домаћих и страних инвестиција, пројектима Националног инвестиционог плана, као и унапређењем услова привређивања у Србији.

Лидер Уједињених региона Србије одбацује могућност да ће, иако није у Влади, својим кадровима, владати из сенке.

Према мишљењу министра за дијаспору Срђана Срећковића, сада је важно да Влада покаже јединство и одлучност у спровођењу политике европских интеграција.

"Персонална питања су најмање важна у овом тренутку", рекао је Срећковић, наглашавајући да је уверен да ове године Србија може да добије кандидатуру за чланство у ЕУ и поправи своје економске прилике.

Лидер лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак рекао је да ће подржати реконструкцију Владе, јер ће то допринети почетку споровођења договора постигнутог у владајућој коалицији.

Већа овлашћења премијера

Коментаришући реконструкцију Владе, лидер Јединствене Србије Драган Марковић каже да је добро што ће премијер убудуће имати и додаје да очекује да ће Србији са новим саставом Владе бити боље.

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера Момо Чолаковић задовољан је што је постигнут договор у владајућој коалицији и што ће посао на реконструкцији брзо бити завршен и у парламенту.

Списак министара и структура реконструисаног кабинета опозицији не улива више поверења. Заменик председника СНС-а Александар Вучић оценио је данашњи предлог састава Владе као жалостан.

"Да није жалосно, било би смешно. Зар су то озбиљне промене? Треба ли народ да изађе да кличе на тај предлог?", упитао је Вучић на конференцији за новинаре у седишту СНС-а.

Лидер Нове Србије Велимир Илић сматра да Влада са мањим бројем министара и персоналним променама неће боље радити, већ да реконструкцијом владајућа већина купује време до расписивања избора као и да су нека министарства неприродно спојена.

Ни шеф посланичке групе ДСС-а Милош Алигрудић не очекује да ће реконструисана Влада радити боље и оцењује да ће преостало време до расписивања избора бити катастрофално и за Србију и за њене грађане.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић не очекује ефикаснији и квалитетнији рад Владе и сматра да грађани, после промена у Влади, неће осетити побољшање.

"Маркетиншки добро упаковано"

Аналитичар Милан Николић каже да су нека министарства чудно састављена попут Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, као и да га чуди што су људска права у домену Министарства за државну управу и локалну самоуправу, уместо да буду у Министарству правде.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић оценио је да је предлог за нову реконструисану Владу маркетиншки добро упакован, али да се не може рећи да се ради о козметичкој промени њеног састава.

"Нешто је мањи састав, али готово исти број чланова Владе. Пуно је старих-нових имена и успело се у настојању да логика поделе министарстава буде у складу са договором владајуће коалиције", рекао је Стојиљковић.

Према његовим речима, власт је након недавног митинга дела опозиције морала да повуче јаке потезе и коначно је обавила ту причу о реконструкцији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво