Нови закон, мање министарстава

Према једној од верзија о реконструкцији Владе, биће спојена министарства финансија и трговине, док ће Министарство науке бити припојено Министарству просвете. Људска и мањинска права биће у делокругу рада министра за државну управу, а спекулише се да ће Министарство рударства и енергетике бити подељено.

Посланици републичког парламента расправљаће у понедељак о новом закону о министарствима, којим ће бити реконструисана Владе. Спајањем ресора, у Влади ће бити седам столица мање. Са преговарачког стола власти процурела је могућа верзија договора.

Ко ће управљати државним новчаником најтежа је одлука за демократе, јер је извесно да ће бити спојена министарства финансија и трговине.

У игри су премијер Мирко Цветковић, досадашња министарка Диана Драгутиновић, али и бивши министар финансија из доба Зорана Ђинђића Божидар Ђелић.

Министарство науке, које је Ђелић до сада водио, према сазнањима РТС-а, припашће социјалистима и биће спојено са просветом.

У симбиози ће, како је од раније познато, бити и Министраство економије и Министарство за Национални инвестициони план. До краја дана знаће се и ко ће из Г17 плус њиме да управља.

После вишедневне дилеме да ли да Министарство за људска и мањинска права буде припојено Министарству правде или Министарству државне управе, одлучено је да и убудуће Министарство правде остане самостално.

Дакле, министар за државну управу бринуће и о људским и мањинским правима.

Спекулише се и о томе да ће досадашње Министарство рударства и енергетике бити поцепано на пола, па ће рударство бити припојено Министарству животне средине и просторног планирања, а енергетика Министарству инфраструктуре. На челу тог министарства, према ранијим најавама - биће Милутин Мркоњић.

Уједно ће се удружити и досадашња министарства за културу и телекомуникације. Новим министарством за културу, информисање и информационо друштво управљаће кадар Г17 плус.

Један министар водиће бригу и о дијаспори и вери.

Нагађа се и да би Влада требало да броји 4 потпредседника, као и да би неки министри који остану без фотеље у Немањиној могли да је замене другом - у дипломатији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво